tirant lo blanc.

Páginas: 3 (512 palabras) Publicado: 3 de junio de 2013

Capítol 163: El somni que tingué plaerdemavida

Tirant lo Blanc és la obra més important de l’escriptor i cavaller valencià Juanot Martorell i està considerat un dels màxims exponents de lanovel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d’or Valencià. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464. Fou publicada a València l’any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1479. Durant el segleXVI fou traduïda al castellà, Italià, Francès i modernament a l’anglès.Tirant lo Blanc és la primera novel·la dins la literatura universal on apareix un heroi de ficció “de carn i ossos”, és a dir, quesón personatges quotidiants amb sentiments i defectes.
Juanot Martorell pertanyia a una família de la mitjana noblesa. Durant molt de temps establert a Gandia on va néixer aproximadament el 1413. Vaformar part de l’expedició d’Alfons el Magnànim a Cerdanya i a Còrsega. El 1437 adreça una lletra de batalla al seu cosí Joan de Montpalau. El motiu era el de protegir a la seva germana.L’obra estàformada en 5 parts i aquesta pertany a Tirant a l’imperi Grec.Plaerdemavida li explica a Carmesina els somnis que ha tingut a la nit, on sortia Tirant amb Carmesina i el conestable amb Estefania.Eltema del text correspondria al somni de Plaerdemavida i el dolor que tingué en sentir-se sola.
Plaerdemavida li explica que des de la seva cambra estava veient i escoltant com Tirant i Carmesina esbesaven. L’altre somni que té és sobre el conestable i Estefania, com ella el feia fora de la seva cambra perquè ell no se sabia comportar, ella abans de fer-lo fora li deia que cada cop que eslamentava d’ell, l’estimava més. Plaerdemavida se sentia dolguda perquè ella no tenia qui la beses i se’n anà a rentar-se el dolor del pit i del cos amb aigua. Un cop li ha explicat els somnis es plantejaque pot ser no ho va somiar perquè quan es va despertar tenia el cos i els pits molls.
L’època està situada en un temps fictici, d’uns quants anys després de la conquesta de Constantinoble per part...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS