TIRANT LO BLANC

Páginas: 12 (2872 palabras) Publicado: 20 de enero de 2015
Tirant lo Blanc
Joanot Martorell







Llengua Catalana i Literatura
Inés Galletly
1er B
Estructura i resum global:
Guillem de Varioc, cavaller anglès que sempre lluità pel regne d’Anglaterra contra els infidels moros, decideix abandonar la seva família per peregrinar a Jerusalem. Quan el cavaller torna a la seva terra, Anglaterra està sent envaïda pels moros, i de cara a ladesesperació del Rei, Guillem de Varioc, ara ermità, decideix tornar als seus temps de cavaller dirigint les tropes angleses. Expulsats els moros, l’ermità roman a la cort durant els propers anys.
El Rei d’Anglaterra es casa amb la Reina de França, organitzant unes festes per celebrar la unió matrimonial. A aquestes festes és convidat el jove cavaller Tirant lo Blanc per participar en les ordres decavalleria. Degut a la seva manca d’experiència, l’ermità es converteix en el seu mestre de cavalleria.
Poc a poc, Tirant lo Blanc, com a cavaller de llinatge noble, guanya fama en la cort a partir de victòries en combats. Durant aquest any de festes a Anglaterra, Tirant s’enamora de la bella Agnès, filla del rei de França. La dama demostra el seu interès al cavaller regalant una penyora. Tot iaixí, com a bella dama, un dels seus enamorats, el senyor de les Vilesermes decideix enfrontar-se a un combat contra Tirant lo Blanc, per recuperar la panyora i per tant, l’atenció de la bella Agnès. Finalment d’aquesta lluita surt vencedor Tirant.
Anys després la cort anglesa inaugura una fraternitat de l’ordre dels cavallers de la Garrotera, per acabar amb els rumors a la cort, tots dirigitsa l’adulteri per part del Rei.
Estrucutra:
Primera part: L’ermità i el rei
Segona part: L’ermità i Tirant
Tercera part: Combats de Tirant
Estructura i resum dels capítols:
X. La resposta definitiva que l’ermità féu al Rei.
A la ciutat el Rei demana a l’ermità Guillem de Varioc que dirigeixi les tropes angleses contra la invasió dels moros. El cavaller accepta a les desesperades peticionsdel monarca i li mostra com es pot encendre foc amb vi i aigua (magranes incendiàries), quedant el Rei marevellat.
XI. Les gràcies que lo rei d’Anglaterra fa a l’ermità.
Després del pacte entre l’ermità i el Rei, aquest es troba més alegre. Per poder encendre les magranes, l’ermità necessita un ingredient que té la Comtessa; la dona que l’ermità va abandonar quan ell encara era Guillem deVarioc, la qual no el reconeix.
Primera part: veure ( Plagueren a l’entrestit Rei ... ne la sua cara alegrar-se). El rei es troba alegre després del pacte amb l’ermità.
Segona part: veure (L’ermità, qui s’era partit del Rei...fonc molt content) L’ermità demana al rei l’ingredient pel foc.
Tercera part: veure ( Com lo Rei fonc tornat en la gran sala...lo que jo he fallit ho esmenau ara!)
XII. Comlo rei anglès dóna llicència a l’ermità que anàs a fer les magranes compostes.
L’ermità amb l’aprovació del rei d’Anglaterra va a la terra dels moros on incendia la terra amb les magranes incendiàries, provocant la confusió entre els pagans, ja que el foc creixia més amb l’aigua. El rei acaba amb alguns moros restants reconquerint la seva terra.
Primera part: veure (Llevant-se de taula...totala gent qui té d’eixir defora.) El rei dóna llicència al cavaller per a atacar els moros.
Segona part: veure (E lo Rei dix que era molt content... que no prenien nengú a mercè). Incendi a les terres ocupades pels pagans, morint molts d’ells.
Tercera part: veure (Com lo rei moro véu tan gran foc...la qual era de la tenor següent). Rendició dels moros i reconquesta de les terres cristianes.XXVIII. Com lo rei d’Anglaterra se casà ab la filla del rei de França, e e les bodes foren fetes molt grans festes.
El rei d’Anglaterra es casa amb la filla de la corona francesa, preparant unes grans festes per celebrar la unió matrimonial. Mentrestant, l’ermità es troba a Tirant lo Blanc, un cavaller cristià gentil que es dirigeix a les festes. Comencen a parlar els dos cavallers.

Primera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS