Tirant Lo Blanc

Páginas: 12 (2991 palabras) Publicado: 15 de abril de 2015
1. La vida literària a la Valencia S. XV

El segle XV va ser el Segle d'Or valencià. Aquesta situació de floriment en tots els aspectes pot quedar explicada per varies causes: bé per els problemes de Catalunya que van fer que el poder es traslladara a València, bé per l'augment demogràfic o bé per l'expansió de l'economia i la burgesia enfrontada a la de Catalunya. No obstant, podríem dividirles causes de la següent forma:
Causes demogràfiques:
Fins l'any 1420 i des dels darrers anys del segle XIV a València es vivia una etapa demogràfica en la qual la població va quedar estancada, per a passar després a una progressiva recuperació que es va produir a la fi del segle XIV.
Aquesta creixement va ser la conseqüència de d’immigració que va entrar a València. Per tant, a principi del S.XV lapoblació ja estava desenvolupada i amb un cicle demogràfic adequat.
Causes econòmiques:
Una de les fonts d'ingressos importants a València va ser la seva agricultura, molt pròspera i variada que a poc a poc va anar evolucionant i va donar lloc al comerç, que va arribar a ser la base de l'economia. Aquest comerç estava propiciat per les exportacions valencianes a Aragó, Castella, les terresitalianes de la Corona, etc. A més, l'intensa activitat mercantil va fer que sorgís una nova classe social: la burgesia, que va trencar amb la societat feudal. A la mateixa vegada, es va propiciar el treball d'empreses dedicades a la construcció d'embarcacions per al comerç.
Aquestes dues causes van fer arribar a una tercera:
El floriment de la cultura:
La corrent filosòfica i per tant, la mentalitat del'època va ser l’ humanisme (arribat d'Itàlia) que situà l'home, els seus valors i la seva llibertat, com centre del món. Aquesta forma de pensar era contraria a la cultura religiosa la qual cosa va provocar el malestar de l’església.
A l'arquitectura s’utilitzà el gòtic amb particularitats pròpies copiades del model francès. Aquest segle, va ser el de la construcció de les obres civils mésimportants a València com els palaus, les llotges...

2. Característiques de les novel·les cavalleresques

La novel·la cavalleresca apareix en un moment en què la vida real està plena de cavallers i, com que vol reproduir la realitat, es preocupa sobretot per ser versemblant, és a dir, per ser creïble a qualsevol persona que llegeixi (o escolti com llegeixen) un llibre d'aquest tipus.
És per això quela novel•la cavalleresca tindrà una sèrie de característiques que la distingirannotablement dels llibres de cavalleries escrits fins aleshores (com els castellans Amadís de Gaula o el cicle dels Palmerines). Aquests trets que indiquem aquí els podem trobar en les primeres però no en els segons:
• Els herois tenen virtuts i capacitats normals, exemptes d'elements inexplicables (per exemple, uncavaller mai no lluitarà tot sol contra cent i necessitarà temps per curar-se de les ferides produïdes en els combats)
• Els escenaris on passen els esdeveniments són reals també, són terres conegudes pels lectors i lectores (les històries no passen en països exòtics i allunyats geogràficament)
• El temps narratiu és proper a qui llegeix (les novel•les no estan ambientades segles enrere)
• Hi apareixenpersonatges reals, que tothom coneix o pot identificar
• Hi ha episodis històrics (batalles) que tothom pot recordar, com per exemple la caiguda de Constantinoble en mans dels turcs, que es va produir el 29 de maig de 1453. O el setge de l'illa de Rodes per les forces egípcies, que va tenir lloc del 10 d'agost al 13 de setembre de 1444.
• No hi ha elements meravellosos ni fantàstics, que donarienun to irreal a la ficció

3. Curial e Güelfa: Argument i autor

Va néixer el segle XV entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner, en una família de la mitjana noblesa originària de Gandia, però establerta a València des de 1400. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del rei Martí l'Humà.
De Joanot Martorell, que era cunyat d'Ausiàs...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS