TREBALL LLIBRE TRAJECTE FINAL - MANUEL DE PEDROLO

Páginas: 11 (2676 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
TRAJECTE


FINAL





Nom: Joana Pons Melis
Curs: 4t A
Professora: Margalida Morro
Assignatura: Català
Data: Juny/2011

TIPOLOGIA TEXTUAL
Trajecte Final és un text literari, perquè té dicció i ficció. I pertany al gènere de la ciencia-ficció.
Hi ha diferències entre el registre utilitzat pel narrador, que és un llenguatge estàndard més aviat alt, acurat, literari, i elllenguatge dels personatges, que es mouen en un registre més col·loquial, marcat per l’expressivitat, les frases inacabades i l’ús sovintejat de signes de puntuació.
GÈNERE LITERARI
Es tracta d’una obra de ciencia-ficció, perquè s’utilitzen elements de caràcter extraodinari i busca produir uns efectes d’extrema fantasia, però que pretenen tenir un suport racional. El que més la caracteritza és la sevavoluntat especulativa i també el sentit d’allò que és meravellós, la capacitat de sorprendre els lectors amb uns mons ficticis.
CONTEXTUALITZACIÓ
Autor: Manuel de Pedrolo i Molina va néixer el 1918 a l’Aranyó, a la comarca de Segarra, on la seva familia habitava des d’antic el Castell de l’Aranyó. Va passar la infantesa a Tàrreg, on va estudiar als escolapis i més endavant al Modern Liceu. Nensolitari i gran devorador de llibres, es decantà del jove pels estudis de medicina. En esclatar la Guerra Civil española l’any 1936, lluità amb el bàndol republicà, a l’artilleria. Després, els seus projectes, com els de molts altres ciutadans, se’n van anar en orris.
S’instal·là definitivament a Barcelona cap al 1950, ja casat –amb Josefina Fabregat- i amb una filla. Es dedicà a diverses feinesper tal de guanyar-se la vida en la dura época de la postguerra, feines com vendre fruita, fer d’agent d’assegurances o treballar en una agencia d’informacio. Però la gran passió de la seva vida fou sempre l’escriptura. Sempre va scriure en català, malgrat les dificultats que això li va suposar per publicar en els primers anys del règim franquista. A partir del 1974 es va poder dedicar a escriuremés intensament, activitat que alternava amb les traduccions (va traduir autors com Jhon Dos Passos, Jean-Paul Sartre i William Faulkner) i amb altres tasques editorials. Atret per la novel·lade gènere policíac, va dirigir la col·lecció , d’Edicions 62.
Es declarava agnòstic i independentista i era molt poc amic de la vida social i de fer-se veure en actes multitudinaris. Va ser membre del’associació d’Escriptors en Llengua Catalana i va obtener diverssos premis literaris, com el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana, i va ser distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1979.
Morí el mes de juny de 1990, després d’haver patit una llarga malaltia.
Època: Trajecte final fou publicada el 1975, el mateix any de la mort del general Franco. El franquisme(1939-1975) suposà l’anul·lació de les llibertats deocràtiques, la prohibició i la persecusió dels partits polítics, el tancament de la premsa no adicta al règim de Franco i l’eliminació de les entitats d’esquerres. Es va suprimir l’Estatut d’Autonomia i les institucions derivades d’ell i es van perseguir sistemàticament la llengua i la cultura catalanes en totes les seves manifestacions públiques i, enel primer temps, fins i tot de les privades. Qualsevol signe de resistència fou suprimit amb energia, les presons es van omplir i milers de catalans es van haver d’exiliar.
Cap a la dècada dels seixanta, l’economia va entrar en una etapa de modernització agrícola i d’increment de la indústria, i va rebre l’impacte del turisme de massa. Aquest creixement económic era reflex de l’experimentat pelspaïsos capitalistes de l’Europa Occidental en el mateix període, especialment fort als països de la CEE des de la seva creació el 1957.
Catalunya va ser també una de les fites del moviment migratori, que va donar a Barcelona i a les localitats del seu entorn un creixement accelerat. El 1965, el grup ocupacional més nombrós era el dels obrers qualificats no camperols, que representaven el 22%...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trajecte Final. Manuel de Pedrolo
  • Manuel de Pedrolo
  • Urn, de djlnl (trajecte final, pedrolo)
  • Manuel de pedrolo
  • Trajecte final
  • Trajecte final
  • Trajecte final
  • Traject Final

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS