Treball Sobre La Violència De Gènere

Páginas: 12 (2806 palabras) Publicado: 30 de abril de 2012
Introducció

El col·lectiu que hem treballat el nostre grup és Dones en situació de risc per violència masclista. L’objectiu del nostre treball és trobar i reconèixer tots els recursos i serveis existents per facilitar la intervenció a aquest col·lectiu.

Com que cada cas de violència masclista què es dóna és diferent, depenent de l’entorn i els factors culturals, socials, temporals,familiars, etc, començarem fent una descripció del col·lectiu amb les característiques més generals segons els estudis que s’han fet aquests darrers anys. Tot seguit hem fet una recerca de tots els recursos que hi ha a Terrassa per informar, atendre, ajudar i socórrer a les dones i, els serveis que aquests proporcionen. Un cop recollida tota aquesta informació i ampliats els nostres coneixements, vamdecidir escollir La Casa Galèria, el SAID (Servei d’Atenció i Informació a la Dona) del municipi de Terrassa, com a objecte d’estudi donat que és el punt de referència de tots el serveis adreçats a les víctimes de violència masclista. Un cop realitzada la identificació del centre hem estudiat la seva gestió i la seva oferta d’activitats i serveis, així com quin és l’equip de professionals de quèdisposen per a dur-los a terme.

Finalment, hem fet una valoració grupal del treball i hem extret unes conclusions personals posades en comú.






Descripció del col·lectiu

Segons la Declaració de les Nacions Unides s’entèn la violència contra les dones com una manifestació d’una relació de desigualtat i de subordinació a l’home; per tant, és un problema social que constitueix unimpediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, autonomia i llibertat.

No és fàcil definir un únic perfil de dona víctima de la violència masclista: primer perquè dintre de la violència masclista hi trobem 7 tipus d’agressions: la verbal, la psicològica i emocional, la social, l’econòmica, la física, l’abús sexual i l’abús ambiental i, segon, perquè cada cas que es dóna és diferentdepenent del context social i de la persona que agredeix i de la que rep l’agressió. Per tant, dividirem les característiques principals en quatre blocs: característiques físiques, psicològiques-emocionals, econòmiques i socials, que fan referència als casos més comuns.

Característiques psicològiques-emocionals

A cap dona li agrada la degradació i la humiliació que suposa una relació violenta,però, bé sigui per por o amenaces, es deixa maltractar perquè creu ser la responsable del bon funcionament del matrimoni o relació i de que aquest/a arribi al divorci o a la ruptura. Creu que és la responsable de ser agredida, tant físicament com psicològicament, i de la conducta de l’agressor. Se sent fracassada com a dona, esposa i mare, el que li provoca una falta de control sobre la sevavida. Cau en l’error d’acabar assumint les agressions com a un càstig merescut, d’intentar adaptar-se als requeriments de la seva parella amb l’objectiu de ser acceptada i no maltractada i, finalment, de pensar que portant-se bé, segons el criteri de l’home, evitarà una nova agressió o represàlia. Aquestes conductes provocaran en la dona l’augment de les depressions i la disminució de la sevaautoestima.

Característiques físiques

Les característiques psicològiques-emocionals que hem vist anteriorment, desencadenen a una sèrie de respostes físiques relacionades directament amb l’agressió.

Les primeres evidències són somatitzacions, mals de cap o cefalees, mals d’esquena i a les articulacions, trastorns del son, esgotament... En casos més greus la dona pot arribar a caure enaddiccions(drogues, tabac, alcohol), trastorns de l’alimentació, com la bulímia o l’anorèxia, pot mostrar irregularitats en el cicle menstrual, fibromialgia, astènia o parestèsies inespecífiques.





Característiques econòmiques

Normalment, les víctimes que recorren als serveis socials públics, són dones que depenen econòmicament de la seva parella; bé sigui perquè no treballen o bé perquè...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Recorrido sobre violencia de genero
  • Mitos sobre violencia de género
  • Taller Sobre Violencia De Genero.
  • violencia sobre el genero
  • Tesis Sobre Violencia De Genero
  • escena de teatro sobre violencia de genero
  • Trabajo práctico sobre Violencia de género
  • Reflexión Sobre La Ponencia De El Lute Sobre La Violencia De Género

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS