Treball sobre Utopia

Páginas: 16 (3880 palabras) Publicado: 9 de junio de 2015












Treball sobre Utopia de T. More































Guillem Rodríguez Medina
Història Moderna
Grup 50
Índex

1- Fitxa de l’obra 3
1.1- Comentari sobre la versió 3
1.2- Biografia de l’Autor 3
1.3- Ressenya 4

2- Preguntes 8
a) 8 b) 9
c) 10

3- Opinió personal 13

4- Bibliografia 14
1- Fitxa de l’obra:

1.1- Comentari sobre la versió:

La versió que he fetservir per fer aquest treball és la traducció realitzada en castellà per Guillem Rovirosa (1897-1964), sindicalista i militant obrer cristià espanyol, principal impulsor de la renovadora “Hermandad Obrera de Acción Católica”. No era traductor d’ofici i menys del complex llatí original de l’obra. Per fer la traducció es va basar en la traducció del barroc castellà del segle XVII i com ell mateixdeclara: dudo mucho de la corrección de mi trabajo bajo el punto de vista literario, pero estimo que (en parte, al menos) he conseguido lo principal que buscaba, que era claridad, y evitar que se hiciera pesado para el lector actual. Rovirosa és fidel a l’original però, a la vegada, no dubta en clarificar-ho per aconseguir una lectura més fluida.

1.2- Biografia de l’Autor:

Thomas More va néixerl’any 1478 a Londres, la mateixa ciutat on va ser executat l’any 1535. Va ser un pensador, teòleg, polític, humanista, escriptor, poeta, traductor, professor, jutge i advocat; un autèntic home universal renaixentista.
Procedent de la petita noblesa, va estudiar a la Universitat d’Òxford i va accedir a la cort anglesa amb el rang de jurista. Des de 1504 va ser membre del parlament, on es va fer notarper la seva lluita contra la tirania. L’experiència com a advocat i jutge el van fer reflexionar sobre la injustícia al món, també pel contacte amb els humanistes del continent, com Erasme de Rotterdam, i pel coneixement sobre Plató, amb el que coincideix més que amb el d’Aristòtil. Malgrat haver deixat les aspiracions del llibre “Utopia” en el pla teòric, va ser prudent i moderat sobre lapossibilitat de dur-les a la pràctica, motiu pel qual no va combatre directament el poder establert ni va adoptar postures ideològiques intransigents.
Es va oposar a l’absolutisme d’Enric VIII, sent multat i detingut diverses vegades per aquest motiu. El rei, atret per la seva vàlua d’intel·lectual, el va promoure a càrrecs cada cop de major importància: embaixador als Països Baixos (1515), membre delConsell Privat (1517), portaveu de la Cambra dels Comuns (1523) i Canceller des del 1529 (va ser el primer laic que va ocupar aquest càrrec polític a Anglaterra). Va ajudar al rei a conservar la unitat eclesiàstica rebutjant les doctrines de Luter; i va intentar, mentre va poder, mantenir la pau exterior. Malgrat tot, va acabar trencant amb Enric VIII per raons de consciència, perquè ell era unfervorós catòlic que fins i tot havia pensat en fer-se monjo algun cop. More va dimitir com a Canceller quan va saber que el rei va anular el seu matrimoni amb Catalina d’Aragó, trencar relacions amb el papat, expropiant els bens dels monastirs i va exigir al clergat anglès un sotmetiment total a la seva autoritat (1532). Tot això, juntament a la negativa de More de reconèixer com a legítim el següentmatrimoni del rei amb Anna Bolena, prestant jurament a la Llei de Successió, va fer que el tanqués dins la Torre de Londres (1534) i que l’any següent el fes decapitar. L’església catòlica el va beatificar l’any 1886 i canonitzar el 1935. L’any 1980 va ser inclòs en el Calendari de Sants i Herois de l’església anglicana.

1.3- Ressenya:

El llibre està dividit en dues parts diferenciades, unprimer capítol on l'autor Thomas More parla amb el seu amic Peter Giles i els dos comenten el que van parlar també amb Rafael Hitlodeu, explorador que acaba de tornar de visitar una societat desconeguda en una illa anomenada “Utopia”. En aquesta primera part, escrit en forma de diàleg tracten temes de moral, filosofia i política anglesa, discutint sobre quines serien les millors actuacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball pspice sobre conmutació
  • Treball Sobre Corsaris
  • Treball Sobre Auschwitz (Castellà)
  • TREBALL SOBRE L'OIT
  • TREBALL SOBRE EL GRAFÈ
  • Treball sobre frankenstein
  • Treball Sobre Epicuro
  • Treball sobre Venus

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS