tunrtnrg

Páginas: 4 (1000 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013
1. Caiguda del tsarisme a Rússia
-La fi del tsarisme.
Al començament del s.XX a Rússia hi havia absolutisme. El tsar, tenia tot el poder i l’exercia sense límits. Existia un parlament, la Duma,tenia pocs poders per no dir cap. Les llibertats polítiques eren inexistents i els opositors eren perseguits.
L’economia Rússa, tot i l’inici d’industrialització, continuava sent basicament agrària.Desde finals de s.XIX, hi havien opositors polítics del tsarisme. Partits burgesos, partits camperols i partits obrers, que estaven dividits en dos: menxevics i bolxevics.

-La revolució del 1905El 1905, l’exèrcit tsarista va ser derrotat pel Japó en un intent d’expansió. El 9 de gener de 1905, la gent del poble, es van dirigir cap al palau d’hivern (Petrograd), per fer-li arribar les queixes.La resposta tsarista va ser una repressió violenta (Diumenge Sagnant). Els camperols i els obrers es van organitzar en soviets.
Llavors el tsar va fer algunes concessions, Manifest Imperial, coml’elecció de la Duma amb sufragi universal. Aviat, però les va cancelar.

-La revolució de 1917
Les derrotes en la IWW van provocar manifestacions, que van ser oprimides amb duresa.
El 23 de Febrer,comença la revolució, sota el lema, Pau i pa.
El 25, vaga general.
El 26, soldats es neguen a disparar als vaguistes.
El 27, es crea el govern provisional amb Kerenski al capdavant i el tsar vaabdicar.
Els soldats es van unir als soviets i van forrmar milícies armades (Guardia Roja). Els soviets, es van decantar pels bolxevics, que volien abandonar la guerra, millors condicions de vida delsobrers, repartiment de terres entre camperols i reconeixement de minories nacionals.

2. La revolució bolxevic i la guerra civil
-La revolució d’octubre de 1917
Lenin,torna de l’exili i fa lestesis d’abril: abandonar la guerra, control de les fàbriques pels obrers, repartiment de terres, autonomia per a les nacionalitats i lliurament de poder als soviets.
Els bolxevics van preparar una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS