Tutoria literària

Páginas: 16 (3751 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
 LA VIDA, UN VIATGE EN CICLES

«La literatura ja fa segles que ens ho explica, que ens parla de... les
dificultats per entendre el món.» [M. Pau Janer, Avui, 19-VIII-04]

1. PRESENTACIÓ

Doncs sí, la literatura, a més de distraure’ns, de regalar-nos tantes i tantes estones d’esbarjo i de renovació imaginativa, també ens alliçona; ens explica unmunt de coses i de múltiples maneres. Com ara, que la vida humana, i la de la natura, és un seguit d’etapes o períodes. “Un al·lot dels Estats Units, Patrick Holland —relata M. Pau Janer—, només té catorze anys, però està decidit a trencar tots els vincles que l'uneixen encara amb el seu pare: Patrick va ser testimoni, quan només tenia vuit anys, de l'assassinat de la seva mare, morta violentamentpel seu propi pare”. És una de tantes “situacions límit” que la vida presenta. I, és clar, s’hi han de prendre decisions. De ben segur que Patrick, uns anys enrere no s’hauria imaginat que la seua vida “canviaria” tant. D’això va la present proposta: dels canvis que la vida experimenta i de com la literatura pot ajudar el jove a prendre’n consciència.
Una proposta de lectura dirigidafactible a l’ESO, des de classe de llengua/literatura —de les diverses que en són presents a l’aula—, en combinació amb Ciències Naturals o Socials i, per descomptat, com un seguit de reflexions compartides en sessions de tutoria. Hi ha fragments i textos sencers, en prosa i en vers, explicatius, narratius i lírics. Tot plegat un pla de lectura —un guió— sobre un tema dit “transversal”.
Heus ací eldesenvolupament del projecte:

2. OBJECTIUS
a. Presentar la trajectòria vital com una successió d’etapes
b. Exemplificar la successió de moments vitals
c. Percebre les corresponents conseqüències del fet que la vida estiga desenvolupada en cicles
d. Veure la literatura com una pantalla de la ciclicitat de la vida
e. Descobrir en els textos les variades manifestacions de la periodicitat vitalf. Comentar textos provatoris d’aquesta periodització vital
g. Progressar en flexibilitat i capacitat d’adaptació
h. Desmuntar tòpics: la desitjable (?) estabilitat, posem per cas.
i. Acceptar visions i reaccions diferents davant de les situacions
j. Aprofundir el coneixement de diversos gèneres textuals.
k. Produir textos evidenciadors de la variable linealitat vital

3. ELS FETS I LA SEUAVERSIÓ LITERÀRIA.
Per a començar —i activar els coneixements previs sobre el tema—, res millor que una activitat de presa inicial de consciència sobre aquest fet ben clar: la vida —de les persones, dels animals, de la natura tota— es desenvolupa en etapes: Naixement/Creixement/Decaïment/Mort. Els exemples se’n poden prendre de la vida diària.
Després, podem constatar aquests grans cicles vitalsen els nivells natural, animal i humà. Una senzilla recerca de textos als manuals de diverses matèries hi podria ser una activitat adient.
Res en la vida és rectilini, tot experimenta canvis: d’orientació, de tendència, de preferències, de modes. Presentem un exemple ben actual, de la premsa:

ESTRIS DE PLATJA ANTICS I NOUS

«El pas del temps també es potobservar en la variació de les coses que la gent considera necessàries per passar una estona, un matí o un dia a la platja. Ara ja fa temps que no n'hi ha prou amb una tovallola gran, una crema bronzejadora i un barret o unes ulleres de sol. No, ara l'objecte més imprescindible per a un dia de platja (i jo diria que per a totes les ocasions) és el telèfon mòbil, que alleuja visiblement un terror quesembla molt estès, el d'estar incomunicats i isolats. [...]»
J.J. Navarro Arisa. Avui, 19-VIII-2004

* Un breu comentari del text, amb aportacions dels alumnes, farà veure que tot canvia, que la vida i els costums estan sotmesos a allò tan genèric —però d’efectes visibles— com és “el pas del temps”. El que ahir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tutorias
  • Tutoria
  • tutoria
  • Tutoria
  • tutorias
  • Tutoria
  • tutoria
  • tutoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS