Unio Europea

Páginas: 9 (2160 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2015

Unió Europea (UE)

Comunitat política de Dret constituïda en règim d'organització internacional, creada per propiciar i acollir la integració i governança en comú dels estats d'Europa


Història
Dècades 1950-1960
La Unió Europea va començar a forjar-se als anys 50, en un intent de apacigüar els conflictes entre veïns que van culminar amb la II Guerra Mundial. Es va constituir la ComunitatEuropea del Carbó i del Acer, que va ser el primer pas donat per Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. El 1957 es fimà el Tractat de Roma pel qual es va constituir la Comunitat Econòmica Europea (CEE) o “mercat comú”. Com a conseqüència d'aquest tractat els primers anys de la dècada dels 60 els Estats membres deixen de percebre drets de duana per les transaccions comercialsentre ells. També comencen a exercir un control entre ells de la producció alimentaria.
Dècada 1970
En 1973 Dinamarca , Irlanda i El Regne Unit entren a formar part de la Unió per lo que ja son 9 els seus membres. En aquesta dècada la política regional de la UE comence a transferir grans sumes de diners a les zones mes deprimides per la creació de infraestructures i ocupació. El ParlamentEuropeu augmenta la seva influència en els assumptes de la UE i en 1979 és elegit per primera vegada per sufragi universal.
Dècada 1980
Segueixen les incorporacions de Grècia (1981) i Espanya i Portugal en 1986, any en el que es signa l'Acta Única Europea, origen del “mercat únic europeu”. En 1989 cau el mur de Berlín, s'obre la fontera entre les dos Alemanyes per primera vegada en 28 anys.
Dècada1990.
En 1993 es culmina el mercat únic amb les quatre llibertats de circulació: mercaderies, serveis, persones i capitals. Aquest mateix any es firma el Tractat de Maastricht, punt inicial de la Unió Europea tal com la coneixem avui.
En 1995 ingressen Austria, Finlàndia i Suècia. En 1999 es signa el Tractat de Amsterdam.
Dècada 2000.
Any 2000 l'euro és la nova moneda de tots els europeus.
2004: lestensions polítiques entre est-oest europeus són definitivament desterrades amb la incorporació de nous països de l'est: Xipre, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, Rep. Xeca, i dos anys més tard Bulgària i Romania.
El 2009 entra en vigor el Tractat de Lisboa que aporta a la UE institucions modernes i mètodes de treball més eficients.
Dècada 2010
Arranca ambuna greu crisi però amb l'esperança que tot el treball fet fins ara, junt a les noves tecnologies, les mides ecològiques, i la cooperació entre els països desemboquin en una època de creixement i benestar duradors.


Tractats
Tractat constitutiu de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer
Signatura: 18 abril 1951
Entrada en vigor: 23 juliol 1952
Expiració: 23 juliol 2002
Finalitat: crear lainterdependència en el sector del carbó i de l'acer, de tal manera que, a partir d'aquest moment, no pugui succeir que un país mobilitzi les seves forces armades sense que els altres països tinguin coneixement. Amb això es van mitigar la desconfiança i les tensions després de la Segona Guerra Mundial. El Tractat CECA va expirar el 2002.

Tractats de Roma - Tractats CEE i EURATOM
Signatura: 25 març 1957Entrada en vigor: 1 gener 1958
Finalitat: instaurar la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (EURATOM).
Principals canvis: aprofundiment de la integració europea per incloure la cooperació econòmica general.

Tractat de Fusió - Tractat de Brussel·les
Signatura: 8 abril 1965
Entrada en vigor: 1 juliol 1967
Finalitat: racionalitzar les institucions europees.Principals canvis: creació d'una única Comissió i un únic Consell al servei de les que, aleshores, eren les tres Comunitats Europees (CEE, EURATOM i CECA). Es considera el començament de lo que avui és la UE. Va ser derogat pel Tractat d'Amsterdam.

Acta Única Europea
Signatura: 17 de febrer de 1986 (Luxemburg) / 28 febrer 1986 (La Haia)
Entrada en vigor: 1 juliol 1987
Finalitat: reformar les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Uni Europea
  • El proces de creació de la Unió Europea
  • El IVA En La Uni N Europea
  • tratados de la unio europea con mexico
  • TLC
  • Historia De La Unió Europea
  • LA UNIA N EUROPEA
  • ORIGEN DE LA UNI N EUROPEA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS