uygfyguygu

Páginas: 17 (4153 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2013
INICIS ESPIONATGE GC

L’assassinat al 13 de juliol de Calvo Sotelo, que va ser un polític espanyol, pertanyent a la monarquia. Va destacar com a líder de les forces que pretenien la instauració d'una monarquia autoritària, a través del partit Renovació Espanyola, encara que no va tenir una bona relació amb les altres forces de la dreta. Aquest succés va ser el que va provocar que el generalFrancisco Franco decidís unir-se al cop d'Estat que des de feia temps es preparava contra la República. La situació política i social era segons el bàndol sublevat insostenible. De tal manera que Franco es revela al 18 de juliol amb el recolzament de gran part de l'exèrcit i part de la població.
Govern republicà
La situació viscuda era tensa, de tal manera que el govern va tenir que prendremesures, la primera d'aquestes va ser armar a la població que recolzava la república, donant així una clara mostra de falta d’autoritat. Com a conseqüència d’aquesta falta d’autoritat, els ciutadans van començar a organitzar-se seguint l’estructura dels sòviets, configurant unitats independents i autònomes, es a dir, que decidien i feien tot allò que creien que els beneficiaria, malgrat aquestesactituds també demostraven la seva lleialtat per la República, en menor o major mesura.
I es en aquest període on es comencen a desenvolupar diversos òrgans d’informació envaint competències les unes a les altres i dificultant la feina de cada una, amb el gran objectiu del benefici propi tant en àmbits polítics com en àmbits econòmics. Els governs de la Generalitat de Catalunya, el partit NacionalistaBasc, el partit Comunista, el Socialista i els anarquistes de la CNT van desenvolupar les seves pròpies estructures per intentar d’obtenir un òrgan competent per a l’obtenció d’informació pel seu compte.
Als pocs mesos de l’alçament del 18 de juliol el bàndol republicà començarà a tenir problemes ja que gran part de l’exèrcit es va unir als rebels, a més al primitiu estat d’aquestes estructuresd’intel·ligència de la República se li havia d'afegir-hi que molts dels membres d’aquestes estructures d’intel·ligència s’havien unit als rebels. Aleshores totes aquestes campanyes d'espionatge que havien organitzat, es van haver de reestructurar i cambiar. Amb l’arribada d’Indalacio Prieto al Ministeri de Guerra, es va signar el decret d’agost de 1937 en el qual s'arribava a l'acord de fusionarpart dels serveis existents i establir el Servei de Investigació Militar (SIM), servei que centralitzava la informació Republicana
El SIM va ser creat per atendre les indiscutibles necessitats del contraespionatge en contra la Quinta Columna feixista, un grup de col·laboradors dels rebels en territori República que tenien la funció de interrompre i desxifrar els missatges que s'enviaven elsrepublicans. Cal dir que la forma en que el SIM s'enviava la informació era molt deficient, degut principalment al seu enfocament durant la Guerra Civil, ja que es preocupava més dels afers polítics que de controlar a la població.
El govern republicà es va plantejar la creació de dues organitzacions per substituir el SIM, un seria dependent a l’Estat Major Central i estaria compost per el Servei deInformació Estratègic (SIE) i el Servei de Informació Tècnic (SIT), principalment per controlar la propaganda on hi havia missatges ocults i per controlar l'exèrcit i població.
Un altre factor pel que el SIM era un òrgan poc efectiu va ser per la utilització de codis molt senzills i que no interceptaven ni desxifraven els de l’enemic, pel que podem interpretar la inexperiencia del sectord'inteligència republicà
La funció general de tots aquests organismes era fer-se càrrec de la informació militar, política, econòmica i social necessària per el desenvolupament de la guerra tant fora com dins d’Espanya, encara que no s'arribà a conseguir.

Bàndol rebel
Els orígens de les organitzacions d'intel·ligència van ser molt més senzills. Als rebels els hi va ser fàcil saber amb quines...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS