varis temes

Páginas: 8 (1976 palabras) Publicado: 15 de junio de 2013
1. L’ENCICLOPÈDIA DE LES ENCICLOPÈDIES
Si l’enciclopèdia era tan crítica amb l’Antic Règim, com és que va ser publicada? Explica les circumstàncies que van permetre la seva aparició i com es va desenvolupar la seva història. Escull una de les seves entrades o il·lustracions, explica què representa, i raona (fent-la servir) com porta demostrar que l’Enciclopèdia és un projecte de la il·lustració.La major fita del període de la il·lustració del segle XVIII, és la Encyclopédie, feta per un grup d’escriptors i científics francesos. Alhora de fer l’enciclopèdia, aquests homes van donar l’esquena tant a la religió com a la metafísica com a fonts de coneixement. Van reunir en una obra tots els coneixements científics de l’època com un relat de la manera científica d’enfrontar-se al món.Aquests escriptors esperaven forjar un instrument per lluitar contra les autoritats polítiques i religioses.
Es va convertir en el símbol del projecte de la il·lustració, una arma política.
La revolta que va causar en l’antic règim, va ser perquè elogiava a pensadors protestants i desafiava el dogmatisme catòlic, i classificava la religió com una branca de la filosofia.
L’obra va entrar a formarpart de l’índex de llibres prohibits per l’església catòlica al 1759. En aquest mateix any es van retirar els permisos de l’Estat per poder imprimir i d’Alembert va abandonar el projecte, però a causa del pacte que va fer, el qual considerava l’enciclopèdia un projecte d’interès nacional, va poder prosseguir de manera tàctica i molt vigilada fins a completar-la l’any 1772.
L’esperit crític,principalment s’exerceix contra les institucions. En front a la monarquia absoluta, es prefereix el model anglès. La crítics històrica dels textos sagrats ataca la certesa de la fe, el poder del clero i les religions revelades. Els filòsofs s’orienten cap al deisme que admet l’existència d’un déu sense església.
La conseqüència positiva d’aquesta crítica és l’esperit de reforma. Els enciclopedistesprenen partit pel desenvolupament de la instrucció, la utilitat de les lletres, la lluita contra la inquisició i l’esclavisme, la valoració de les arts, la igualtat i el dret natural, el desenvolupament econòmic que apareix com una font de riquesa i confort.
Per defensar les seves idees, els autors van combinar el to polèmic i les tècniques d’autocensura que consistien en repenjar-se en exempleshistòrics precisos. L’examen científic de les fonts els permetia posar en qüestió les idees tretes del passat. L’abundància d’anotacions històriques desanimava a una censura a la cerca d’idees subversives.
L’enciclopèdia va ser un producte bàsicament de la burgesia, tant en el seu origen i elaboració, ja que la major part d’escriptors i filòsofs participants provenien d’aquest grup social. Els valorsque transmetien eren també valors propis de la burgesia.
L’article “Refugiados” és un exemple, valora el treball, la riquesa i la indústria, amb el que s’oposa als valors tradicionals de la noblesa, que posava per davant “los altos hechos de armes” i suposaven un rebuig a l’exercici del comerç i l’agricultura.



















2. UN HOME O UNA DONA
Antonine Lavoisier, LordByron, Olimpe de Gouges, George Sand. Escull un d’aquests personatges i busca informació que et permeti relacionar la seva vida i la seva obra amb els esdeveniments que hem estudiat a classe. Intenta fer constar dades concretes amb la cultura del seu temps: recollint aquestes dades, has de demostrar la seva relació amb les idees de la il·lustració, o del romanticisme.
Lord Byron, va ser un poetaanglès considerat un dels escriptors més versàtils i importants del Romanticisme. Es va involucrar en revolucions a Itàlia i Grècia, on va morir de malària.
És possible que la figura de Lord Byron sigui més important que la seva pròpia obra literària. En el present el seu nom fa recordar la plenitud del Romanticisme, sense que la seva obra destaqués gaire.
Lord Byron va tenir un particular...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • temas varises
  • Temas variso
  • Variso temas
  • Temas Variso
  • temas varis
  • varis temas
  • Temas Variso
  • Varis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS