Vegetación Geografia

Páginas: 10 (2335 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2012
El treball agrari a Espanya i la terra i la estructura de les explotacions agràries
El treball agrari a Espanya
Finques petites i mitjane: -propietari+família: explotació familiar
-amb la participació d’un assalariat
Estadístiques sobre el treball agrari: no s'hi comptabilitza la feina de les dones pageses (feines domèstiques, les gallines, vendre productes...) són considerades ajudafamiliar a temps parcial.
Baixos rendiments+l'especialització+mecanització crei¬xent dels conreus+nivell educatiu població: el cap de família treballi a 1'explotació agrícola, mentre que la do¬na i els fills es dediquen a altres activitats econòmiques/prop. treball al camp a temps parcial: es combinen les tasques agrícoles amb les feines en la indústria, la construcció i els serveis(x obtenir unaltre sou).
A les finques grans: augmenta la gestió directa i disminueix la parceria i l'arrendament de parcel.les(xq la maquinaria pesant necessita molt d'espai+mecanització ha fet que augmentés la demanda de treballa¬dors eventuals)
La necessitat de mà d’obra eventual per a determinades feines de temporada(recollida de fruita) es resolen amb la m d’obra immigrant, contractada al país d'origen. Ésuna modalitat que té el suport de la Unió Europea.
La terra i l'estructura de les explotacions agràries
Hi ha moltes explotacions petites el conjunt de les quals ocupa poca superfície, mentre que un petit nombre d'explotacions grans apleguen la part més important del sòl conreable.
Gran explotació o Latifundi: explotacions de grans dimensions (més de 100 ha) on es practica una agriculturaextensiva. ( Extremadura, a Castella - La Manxa i a Andalusia)
Tradicionalment: associats a una agricultura de baix rendiment que donava feina a un gran nombre de treballadors i a 1'absentisme del propietari de 1'explotació.
Actualment: antics latifundis situació econòmicament favorable(disposen de grans extensions de terra on 1'explotació es pot mecanitzar i obtenir-ne collites importants:beneficis elevats). Creen un nou tipus de treballador, especialitzat a fer anar la maquinaria (tractors, recol•lectores, motocultors, etc.).
Petita explotació o minifundi: explotacions de petites dimensions (menys de 10 ha). (meitat nord de la Penínsu¬la i als dos arxipèlags)
Actualment: canvis profunds a conseqüència de que 1'economia de mercat obliga a abandonar l'autoconsum i a incrementar laproducció i la rendibilitat.
Dimensions de les parcel•les en fa difícil la meca¬nització+escàs volum de producció no permet fer-ne una bona comercialització. Actualment són rendibles si es dedi¬quen a una agricultura intensiva o molt científica. (plantes ornamentals en hivernacles a la costa mediterrània,conreus primerencs d'horta de re¬gadiu o protegits amb cobertes de plàstic a Almeria)
Explotacionsmitjanes: (30 ha). Els organismes competents de la Unió Europea han afavorit les explotacions familiars mitjanes i han fo¬mentat la pràctica d’una agricultura intensiva per tal d'obte¬nir productes de qualitat, destinats a proveir un mercat cada cop més exigent. Han incentivat el reagrupament de parcel•les duna mateixa explotació i l'augment de les seves di-mensions per mitjà de crèdits, hanconcedit primes a les pro¬duccions, desgravacions d'impostos i han assegurat preus avan¬tatjosos per a la comercialització dels productes.
El sector primari català
A Catalunya com a conseqüència del pes el sector industrial i les activitats relacionar-les amb els serveis i el turisme, el sector primari participa amb un percentatge molt baix en el conjunt de I’economia, tant pel seu valor, com pelnombre de persones ocupades.
L’agricultura
A la façana marítima, a la plana litoral i en els cursos baixos dels rius: agricultura intensiva i d'elevada productivitat(sòls d’al•luvió, la bonança del clima i la disponibilitat d'aigua fluvial o dels aqüífers) Avui, però, la costa és un espai molt poblat i amb moltes ciutats, on l'agricultura difícilment pot competir amb la creixent urbanització, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografía/ Vegetación, Suelo Y Medio Ambiente
  • Geografia- vegetacion
  • Geografía y La vegetación de España
  • Vegetacion
  • VEGETACION
  • Superficie Relieve Hidrografía Vegetación Economía Turismo La región Insular Geografía Clima
  • la vegetacion
  • La vegetación

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS