Vivendes en l'Imperi romà

Páginas: 7 (1534 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2014





VIVENDES EN
L’IMPERI ROMÀ
















ÍNDEX

1.- INTRODUCCIÓ

2.- TIPUS DE VIVENDES

2.1.- LA VIVENDA PRIMITIVA

2.2.- VILLAE

2.3.- INSULAE

2.4.- DOMUS

3.- CONCLUSIÓ





























1.- INTRODUCCIÓ

Abans de desenvolupar-se les vivendes de l’Imperi romà fins a com les coneixem nosaltres, va haver-hidiferents prototips de casa anomenats vivenda primitiva i, posteriorment, cabanya etrusca. A partir d’aquesta i amb el pas del temps es van construir diferents vivendes diferenciant les classes socials que hi havia a l’època:

Les villae tenien una part rústica i una urbana. En les rústiques hi habitaven els treballadors (esclaus) de les finques i en canvi, en les urbanes hi habitava el propietaride la zona rústica.
Les insulae eren els habitatges de la majoria dels ciutadans. Tenien bastants pisos d’altura i vivien allà els ciutadans de classe baixa i mitjana.
Les domus eren les cases dels ciutadans més rics i privilegiats que tenien un cap de família anomenat dominus.


2.- TIPUS DE VIVENDES

2.1.- LA VIVENDA PRIMITIVA

A Roma, en els temps més remots habitatge era una senzillacabana (l'anomenaven tugurium) de planta circular, coberta per una sostrada cònica de canyes, gespa o palla.
Els etruscs, en canvi, vivien en cabanes de planta rectangular, amb una obertura al sostre, perquè sortís el fum i entressin la llum i l'aire. La teulada, inclinat cap a l'interior, en forma d'embut quadrat, els permetia recollir, en un estany o aljub central, l'aigua de la pluja,necessària per als usos domèstics. És l'origen del compluvium i l'impluvium de la posterior casa romana.
Els etruscs eren una civilització de la Itàlia central tirrena del segle X a l'I aC



2.2 VILLAE

Les villae són els habitatges que hi havia a les zones rurals construïdes durant la república romana i l’època de l’Imperi romà, que solien ser centres d’explotacions agraris. Van ser construïdesper primer cop a Grècia, el segle V aC, i més tard, al segle II aC van aparèixer al Laci, a Itàlia.

La villae tenien una part anomenada urbana, on hi habitava el propietari de l’explotació, una part rústica reservada a l’espai dels treballadors (esclaus), les eines i els animals, i una part fructuària que servia per elaborar i emmagatzemar els productes que s’havien generat gràcies a l’explotacióagrícola.
A l’inici dels temps, la villae era una casa de camp romana construïda per a la classe alta, en la qual s’hi establien els propietaris de la parcel·la i la seva família. La construcció de vil·les es va establir sobretot a la badia de Nàpols, sobretot a l’illa de Capri, a la costa i a Antium (Anzio).

Segons el seu ús, podien ser de dos tipus:

Vil·la urbana

La vil·la urbana vaser construïda perquè els propietaris de la finca es dediquessin a les feines agrícoles i ramaderes. Tenia elements característics com les granges d’animals, bodegues per emmagatemar els productes obtinguts a partir de l’agricultura i ramaderia, pous, etc. En general, hi havia estances modestes com les habitacions dels esclaus.



Vil·la rústica

La vil·la rústica va ser construïda perquè elpropietari de la finca pogués descansar en certes estacions de l’any amb la seva família o bé per llogar-la a altra gent per tal de generar un lloc d’oci o una finca rural. Seguien les estructures de les domus. En general hi havia grans espais com menjadors, dormitoris, sales de recepció i de reunions, banys termals, etc.


Cap al segles II i I aC es van produir canvis cap a la millora en elscontextos econòmics i la disminució d’agricultors va produir que moltes vil·les urbanes es transformessin en rústiques, la qual cosa va produir que el nivell de les vil·les romanes augmentés i es poguessin assemblar més a les domus. Es van començar a construir al voltant d’un pati exterior.
Llavors van existir dos tipus de vivendes:
Vil·la suburbanae
La vil·la suburbana va passar a ser la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball sobre la fí de l'imperi romà
  • cristianisme en l'imperi romà
  • La reordenació del poblament rural i la crisi de les ciutats després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i fins...
  • Electrificació d una vivenda
  • Tirant a l'imperi grec
  • Roma
  • Roma
  • Roma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS