w3erfe

Páginas: 3 (730 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014
7. Tria un dels autors tractats en aquesta unitat i, a partir de la informació que obtinguis de la consulta a Internet, redacta’n una biografia.
Francesc Fontanella, nascut a Barcelona(1610/20-Perpinyà, 1680/85). Va ser poeta i sacerdot català. En 1641 va doctorar-se en dret a Barcelona i va aconseguir el títol en Dret Civil i Canònic. Tota la seva família estava implicada en el movimentsecessionista. Va prendre part molt activa en la defensa de Barcelona durant 1652 i per això va emigrar a Perpinyà.

La seva producció literària, dins del Barroc, té influències de Góngora i Garcilaso dela Vega. Les seves tècniques poètiques són les habituals de la poesia culta: hipèrbatons, enumeracions, metàfores, etc. La principal característica de la seva poesia és el sentimentalisme exagerat.Fontanella intenta adaptar la mitologia bucòlica a la geografia catalana. Encara que la seva poesia és de temes amorosos, va fer també altres gèneres barrocs, com la sàtira, el romanç heroic, etc.Va escriure dues obres de teatre: la tragicomèdia Amor, Firmesa i Porfia (1642), on barreja escenes de lirisme i escenes còmiques, i la comèdia mitològica Lo desengany (1651). També va escriure sonetsi uns romanços anomenats giletes on ell, el pastor Gilet, canta els amors i els menyspreus de la pastora Gileta.

Quan va morir Pau Claris (1641) li va dedicar un encès panegíric, del qual el títolés:  "Occident eclipsi, obscuritat funeral, aurora, claredat, bellesa gloriosa, al sol, lluna y estela radiant de l'esfera de l'epicicle del firmament de Catalunya, panegírica alabança, en lo últimvale, als manes vencedors del molt il·lustre doctor Pau Claris, meritíssim canonge de la catedral d'Urgell, diputat y president generós del català consistori y gloriosament aclamat llibertador, tutelary Pare de la Pàtria, observada per lo doctor Francisco Fontanella, barcelonès, y dedicada a la paterna protecció del doctor Joan Pere Fontanella, ciutadà honrat y conseller en Cap de la sempre fel...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS