wdfdsf

Páginas: 8 (1860 palabras) Publicado: 21 de agosto de 2013
Què és la filosofia?

En el llenguatge quotidià:

1) Per la vida amb filosofia.

L’origen històric de l’expressió és dona a l’escola estoica, que es va fonar l’època hel·lenística (s.IV aC-II Dc), és l’època que la cultura que s’imposa és la d’Hel·lena, una època depriment, perquè l’individu no significava res davant del poder imperial. L’escola estoica va sorgir per alleugerir los temesde les persones que se sentien molt insegures. Pensadors: Marc Aureli, Sèneca i Epictet, esclau que dona les ensenyances que constitueixen el “Manual de la vida” :

La temo se la fa cada persona.
Tot surt de la ment.
No són els fets allò que torba les persones, sinó a nosaltres mateixos, és a dir, els judicis sobre els fets.
Quan ens trobem torbats o afegits no hem de donar mai la culpa alsaltres sinó a nosaltres mateixos, és a dir, als nostres judicis.
Riu amb els amics, però no riguis d’ells.
No pretenguis que les coses s’esdevinguin tal com vols que s’esdevinguin, sinó que has de voler que s’esdevinguin tal com s’esdevenen i seràs feliç.
En cada entrebanc que se’t presenta, recorda de girar-te cap a tu mateixa a fi de cercar quina facultat tens que pugui ser-te útil.
Recordaque ets actor d’un drama que és tal com vol el director: si vol que sigui curt és curt, si vol que sigui llarg, és llarg. Si vol que facis el paper d’un captaire interpreta’l, també, amb tota naturalitat, igual com si es tractar de fer el paper d’un coix o d’un magistrat.

2) Deixa’t estar de filosofies.

Els sofistes van ser els primers mestres de l’oratòria i van guanyar molts diners.Ensenyaven als xiquets a parlar ja que era molt important, perquè qui parlava millor era qui manava, qui tenia el poder. Ensenyaven als seus alumnes a atacar i defensar la mateixa idea, aquest exercici s’anomena antilogia. Per als sofistes la veritat és relativa ( no hi ha una única veritat, sinó que la veritat està en relació a les circumstàncies ).

3) La pròpia filosofia te la creus tu.Tothom és filòsof i es fa les seves pròpies idees.

4) Ha canviat la filosofia de l’empresa.

ETIMOLOGIA DE FILOSOFIA

La primera persona que és va dir filòsof és Pitàgores s. VI a.C.
Sofos: savi.
Sofistes: molt savis.

PRIMERS FILOSOFS

Els primers filosofs d’occident van viure al s. VII a.C a les colònies gregues d’Àsia Menor (Turqui (l’actual)): Tales i Efes. Perquè els grecs que vanviatjar fins les colònies van veure que havien moltes religions i van dubtar de la seva, llavors van substituir les explicacions religioses per explicacions filosòfiques.
El primer filòsof és Tales de Milet (d’Occident), perquè diu que el món no l’han fet els deus sinó que ha sorgit de l’aigua.

Preguntes:
“Per què la filosofia va sortir a les colònies i no a les ciutats?”
Perquè els grecs aviatjar van veure que a diferents llocs, tenien diferents explicacions religioses i van pensar que havien substituït aquestes explicacions per unes altres més creïbles, més lògiques, naturals, és a dir, explicacions filosòfiques.

Xenòfanes: “els blancs fan deus blancs, els negres fan deus negres, els bous fan deus bous”

EPICTET

Va nàixer a l’any 55 segle I dC. Era esclau i va ser lliureal 93, va estudiar amb els estoics. Va fundar la seva escola “La filosofia no és bona per ella mateixa sinó que mitjà necessari per a viure acord amb la naturalesa” (La naturalesa sol dir la manera pròpia de ser dels humans no condicionada per la societat) No va escriure res sinó van ser els seus discipuls.

RELACIÓ ENTRE LA VIDA I LES IDEES D’EPÍTET
Esclau: 1) “La llibertat és interior; estroba dins de la persona.” Per ser feliç no ens hem de deixar afectar per les capes externes.

2) Quan hagis de fer alguna acció que no t’agrada el millor és pensar que no t’agrada.

3) L’acceptació de la realitat és la manera de no desesperar-se ni indignar-se.

4) La vida és com un teatre; ningú tria el seu paper.

No va escriure: No hi ha cap...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS