Werty

Páginas: 29 (7157 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2012
INTRODUCCIÓ

Tirant lo Blanc, és una de les primeres mostres d'un gènere nou, la novel·la adapta elements del poema èpic de la història, és a dir, no tot és fictici, té fets reals.

Tirant és un cavaller fort i savi, exemplar en àmbit militar però també en l'amor. Un cavaller astut, cristià i versemblant, és a dir, és humà, no és perfecte, és realista en la vida quotidiana, menys en lesbatalles) .
Trenca amb la novela per la versemblança.

És un llibre que influència molt en la literatura en el seu moment; canvia la tradició del moment.

En conclusió, és una novela de caballeria, fantàstica, històrica, social erótica, psicològica: totes aquestes coses a la vegada i ninguna d'aquestes són exclusives ni més ni menys la realitat.

Aparició del gènere.

En el s.XII a laBretanya apareix un nou tipus de poesia narrativa en vers: Roman Courtois o poema cavalleresc; són l'origen remot dels llibres de cavalleria, els qual visqueren a la Península Ibèrica. Al principal i autor d'aquest gènere és Chrétien de Troyes, és el primer gran autor.

Llibres: “Pereceval, el conte del Graal” , “Lancelot, el cavaller de la carreta”

El tema basic d'aquest son d'aventures ihistòries fabuloses dels cavallers. (Així es com van aparèixer una sèrie de poemes que parlaven d'Els Cavallers de la taula rodona, coneguts com Matèria de Gran Bretanya que significa la creació de la novel·la europea).

Son noveles que es basen amb un protagoniste (cavaller errant) que té elements i característiques maravelloses (irreals i exageradissimes). Els esdeveniments on es produien els fetseren inexsistencials en un temps ahistòric.

Aquest relats son literatura novel·lesca d'entreteniment, de tipus aristocràtic, amb to elegant cavalleresc i cortés.

Aparició de la novel·la cavalleresca

En el s.XIV neix la novel·la de cavalleries (no artúrica). La cavalleria era una institució de caire militar o paramilitar, que arribà aconstituir una autèntica casta privilegiada dins de lmón feudal.

El cavaller, és un heroi personificat, els trets caracterísitcs del ideal cavaller: fidelitat, meyspreu a la mort i el sofriment, anhel a la glòria, defensar el senyor, dama, indefensos... Ser cavaller, significava posseïr un cavall i armes per servir al senyor.
La literatura influeix a la vida dels cavallers. La vida cavalleresca també modela a la literatura.

El crepuscle de lacavalleria (s.XIV).

L'estament cavalleresc perd protagonisme, ja que neix la burgesia, i guanyen protagonisme els burgesos.
Al s.XV la cavalleria arriba el seu crepuscle final. Però en el sXV a València hi ha una vida cavalleresca activa: exhibicions espectaculars i una noblesa que defensa els seus privilegis.

NOVEL·LES DE CAVALLERIES I NOVEL·LES CAVALLERESQUES

Les novel·les decavalleries es caracteritzen, per la presència d'element marevellosos i inversemblants ( és a dir, molta ficció, fantàsia originalitat...) i per l'acció, que se situa en terres llunyanes i exòtiques en un remotíssim passat, és a dir, en un lloc inexsistencial en un temps ahistòric.
És una tradició literària de Chrétien de Troyes. Retrata l'ideal cavalleresc,on els personatges son rodons.

Les novel·lescavalleresques, és una narracció versemblant, precedents de la novel·la realista Es caracteritzen per la seva absència d'elemets marvellossos, la precisió geogràfica, l'actualitat, el caràcter històric, l'estructura biogràfica i la versemblança.
Els cavallers son inventats, astuts, humans i valents. Intenten reflectir la realitat social i gaudeixen de tota versemblança.

MOSSÉN JOANOTMARTORELL(autor)

Era un cavaller ( en el s.X V sel's diu mossén) que va nèixer a València, en un família de cavallers benestants de 8 germans vinculada a la Cort D'Alfons el Màgnim, (màxim monarca, compte rei de la Corona d'Aragò).

Va fer llargues estades a ala Cort Anglesa, perquè Damiata Martorell, una germana seva, s'hauria d'haver casat amb un cosí, però aquest no va voler. Per tant fan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • werty
  • WERTY
  • werty
  • Werty
  • werty
  • werty
  • Werty
  • werty

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS