wesd

Páginas: 4 (992 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2014
MAPA 1: Localitzar els principals pobles preromans de la Pen. Ib: àsturs, càntabres, vascons, celtibers, lusitans, ibers.

INTRODUCCIÓ
La presència dels pobles preromans corresponen a ladenominada segona edat del ferro (mitjans del I mil·lenni). Característic d’aquesta època serà la utilització massiva del ferro que va desplaçar definitivament al bronze. Agricultura i ramaderia tindranavenços importants.
El coneixement d’aquests pobles es basa tant en materials arqueològics com de fonts escrites que parlen d’ells.
Tradicionalment es deia que hi havia 2 grans grups, ibers i celtes ique els celtibers seria la zona de contacte entre tot dos.
A conseqüència de les influències exteriors, rebudes dels segles anteriors, la P. Ib. es dividia en dues zones culturals diferents. Elsibers, amb contactes amb els colonitzadors fenicis i grecs es situaven al llarg de la costa mediterrània amb una sèrie de característiques comunes però sense arribar a formar una unitat ètnica opolítica. La resta estava habitada pels celtes, molt diferents entre ells, però amb trets culturals aportats per les migracions indoeuropees que havien començat cap al s XI a. C. i que havien arribat endiferents onades.
IBERS
El terme iber a vegades té un sentit ètnic i fa referència a diferents pobles però també pot tenir una accepció cultural. En el sentit cultural ens referiríem als canvis produïtsentre els indígenes per la influencia cultural grega. Aquesta cultura aniria des del Pirineus orientals fins Andalusia occidental. Entre el pobles indígenes que ens trobaríem, de nord a sud, elsindigetes i els laietans a Catalunya, els edetans i contestans a València, els mastiens a la costa murciana, els bastetans a l’Andalusia oriental i el turdetans a la zona del Guadalquivir.
Elsilergetes a la vall de l’Ebre i els oretans, a l’alt Guadalquivir, serien pobles intermedis entre la cultura ibèrica i el món indoeuropeu.
Econòmicament es basaven en la agricultura i la ramaderia, sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • wesdas
  • Wesde

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS