Xiclet

Páginas: 8 (1980 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
XICLET
Loida Navarro Salrach
CURS: 3rC

ÍNDEX

1.Definició.
2. Aspecte socioculturals i sanitaris del xiclet
2.1. Història i evolució
2.2 Indústria
2.3 Salut
2.4. Societat
3. Entrevista a un dentista sobre el seu punt de vista del xiclet.

1.DEFINICIÓ
El xiclet és unallaminadura per mastegar amb gust dolç. El seu nom prové del xicle (originalment de la paraula nàhuatl chictli), que és un polímer gomós que s'obté de la saba de l'arbre Manilkara chicle, un arbre de la família de les sapotàcies originari de Mèxic i Amèrica Central. Pel seu sabor dolç i aromàtic, nombrosos pobles amerindis l'utilitzaven per a mastegar.

2. Aspe1cte socioculturals i sanitaris delxiclet

2.1. Història i evolució
El xiclet no es va originar, com es va creure durant molt de temps, a Amèrica. A l’antiga Grècia, per exemple, se sap que s’utilitzava un tipus de goma derivada de la resina de l’arbre de la massilla com a xiclet. De fet, un article publicat el passat estiu demostrava com fins i tot abans, ja el 5.000 aC, al nord d’Europa, els prehistòrics del neolític haviendesenvolupat materials derivats de resines masticables. Concretament, es va trobar un fòssil del que podria ser el primer xiclet amb les marques de la dentadura d’un adolescent de la època, que, malgrat trobar-se tan lluny de nosaltres, sembla tenir, almenys, una cosa en comú amb la nostra atrafegada societat: l’art, la tendència o el vici, en funció de qui ho analitzi, de mastegar. Lesresines utilitzades aleshores es van seguir utilitzant durant dècades, però incorporant gradualment elements edulcorants, ceres de parafina i molts altres productes que, avui, formen part de la composició de la goma base. La goma moderna, apareix l’any 1869 gràcies a la recerca del general mexicà Antonio López de Santa Ana, que, buscant una nova fórmula base de goma per pneumàtics per abaratir-neel cost, va demanar ajuda a l’inventor Thomas Adams, qui, a la vegada, va experimentar amb la resina de l’arbre de Zapota sense èxit. Per a la investigació, però, Adams havia fet importar des de Mèxic una tona de goma, així que, fallida l’experiència dels pneumàtics, es va haver de plantejar una manera de fer rendible la inversió que havia realitzat, i, en observar una noia comprant xiclet ambbase de parafina i tot recordant com els natius de Mèxic ja utilitzaven resina com a xiclet, va veure en el fracàs de la seva primera investigació una sortida que, encara avui en dia, és vigent i sens dubte molt rentable. Thomas Adams va llançar al mercat el primer producte que començava a perfilar el que seria el “xiclet modern”, en forma de boles sense sabor recobertes de papers de seda decolors diversos per cridar l’atenció dels més petits. Altres arbres també han aportat, i alguns encara aporten, la seva resina o làtex a la indústria del xiclet. Alguns dels més utilitzats van ser leche, caspi i sorva, trobats a la zona Amazònica, el nispero i el tunu, de l’Amèrica central, i el jelutong, trobat a Indonèsia i al Borneo Britànic. El xiclet encara avui es produeix comercialment apartir de les Sapodilles vermelles i blanques que creixen sobretot en boscos plujosos d’Amèrica del sud i central. Així doncs podem concloure la història del xiclet amb la primera patent del mateix, per Wiliam Semple el 28 de desembre de l’any 1869 ja que, malgrat que avui en dia s’utilitzi com a vehicle farmacològic, i s’hi incorporin altres substàncies blanquejadores etc., el xiclet en essènciatal i com el coneixem és el mateix.

2.2. INDÚSTRIA
Actualment dues multinacionals , la Wrigley i la Cadbury, tenen el control del 60 % del mercat de xiclets mundial. El mercat global queda repartit, però, en cinc grans
companyies:
- 35% Wrigley (EEUU)
- 26% Cadbury Shweppes (Regne Unit)
- 7 % Lotte (Corea del Sud)
- 4% Perfetti Van Melle (Itàlia)
- 2% Hershey’s (EEUU)
El 25 %...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS