E

Páginas: 22 (5442 palabras) Publicado: 1 de octubre de 2015
ECONOMIA D’EMPRESA: Primer curs de batxillerat

Visió general de l’empresa
Concepte d’empresa: el concepte és relativament recent, ja que data de la revolució industrial (s.XVIII). Podem definir a l’empresa com a unitat econòmica de producció i distribució de béns i serveis, que combina un conjunt d’elements: materials, humans, tecnològics, financers, informatius; localitzats en una o vàriesunitats tècniques (explotacions) i físico-espacials (establiments), ordenats segons una determinada estructura organitzativa i dirigits en base a una determinada relació de propietat i control sobre els recursos, a assolir uns objectius, a curt i llarg termini, prèviament planificats. Des de un altre punt de vista, l’empresa pot ser definida com una activitat econòmica planificada i organitzada, ambla finalitat d’actuar en el mercat de béns i serveis i un propòsit de lucre permanent. L’empresa combina factors de producció, finançament i màrqueting per tal d’assolir els seus objectius.
Concepte d’empresari/a: tota persona física (empresari/a individual) o jurídica (societat) que habitualment organitza i exercita, en nom propi, una activitat empresarial, adquirint la titularitat dels drets iobligacions que se’n puguin derivar. És l’organitzador/a de la producció (planifica els objectius i determina els mitjans, materials i humans, necessaris per aconseguir-lo) i és doncs qui té el poder de decisió. Pot ser (capitalista) o no (gerent) propietari dels mitjans de producció i titular jurídic de l’empresa. Les aptituds que deu posseir un/a empresari/a són: capacitat de lideratge(autocontrol), esperit emprenedor (acceptació de risc) i alta motivació (autorealització). Hi ha tres tipus d’empresaris: innovador, arriscat i professional (tecnoestructura). Les funcions de l’empresari són: planificar, organitzar, gestionar i controlar. L’empresari/a pot ser emprenedor/a (innovador/a) o no emprenedor/a (no innovador/a).
Classes de formes jurídiques de l’empresa: EMPRESES INDIVIDUALS:empresa individual; EMPRESES SOCIETÀRIES: societat col·lectiva, societat de responsabilitat limitada, societat de responsabilitat limitada nova empresa, societat anònima; SOCIETATS MIXTES: societat comanditària, societat cooperativa; SOCIETATS NO MERCANTILS: comunitat de béns i societat civil i SOCIETATS ESPECIALS: societat laboral.
CARACTERÍSTIQUES, AVANTATGES I INCONVENIENTS
Empresa individual: elseu propietari és una persona física (major d’edat i amb plena capacitat jurídica d’obrar). Hi podem trobar de tipus artesanal (l’empresari aporta treball i capital a la producció) i de tipus capitalista (hi ha una certa divisió del treball on l’empresari aporta la majoria del seu capital a més de fer tasques de direcció organització). L’empresari individual és aquella persona física queprofessionalment i en nom propi exercita habitualment per si o per representant, una activitat constitutiva d’empresa, i implica d’ordre econòmic, continuada, organitzada, planificada, i amb propòsit de lucre permanent. El nom o raó haurà de ser el del titular. No es obligatòria però si recomanable la seva inscripció al Registre mercantil. L’empresari respon dels deutes socials de manera il·limitada; és adir, no només amb els béns aportats a l’empresa, sinó també amb els béns particulars. Podem contractar treballadors i no hi ha un capital mínim per poder inicia l’activitat. L’empresari individual no ha de fer tràmits legals per iniciar la seva activitat. Els seus rendiments els haurà de declarar a la base imposable de l’IRPF.
A: És la forma més senzilla d’iniciar una activitat empresarial demanera individual, ja que no requereix un procés previ de constitució. Els tràmits s’inicien amb el començament de l’activitat empresarial, i només cal donar-se d’alta de les obligacions fiscals.
I: La responsabilitat patrimonial és il·limitada: l’empresari individual ha de fer front a tot el seu patrimoni personal, present i futur. I optar per una altra figura jurídica si es vol separar el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS