l'Atur

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
TREBALL DE CRÈDICTS PRÀCTICS SOBRE L’ATUR
1. Definició d’atur.
L’atur és el conjunt de persones que formen part de la població activa en edat laboral que no té un treball remunerat. És la situació en la que no existeix completa utilització dels recursos productius d’una economia. No hi ha utilització de la força de treball. Els infants i els jubilats no s’inclouen dintre d’aquest grup. Són elgrup de persones que es torben en aquesta situació tot odent i volent treballar i estan disponibles i actius en la búsqueda.

2. Definició de conceptes en relació a l’atur:
a) Població activa: és la formada per tota persona en edat laboral (més de 16 anys), ja sigui que tingui un treball remunerat o no. És el conjunt de parats i ocupats.
b) Població ocupada: és la part de la poblacióactiva que té un treball remunerat i, per tant, no es troba en situació d’atur. Han de tenir les condicions físiques necessàries per treballar. Hi ha diferents tipus de població ocupada:
- Població ocupada a jornada completa: treballen un nombre d’hores considerat com a jornada completa.
- Població ocupada a temps parcial: no arriben a treballar el nombre d’hores estipulat com a jornadacompleta.
- Empresaris, autònoms, formadors,...
c) Jubilats: Tots aquells majors de 65 anys, considerats que no estan en edat laboral i no són població activa, que tenen dreta a una pensió hagin o no cotitzat a la Seguretat Social.
d) Estudiants: és considerat estudiant aquell que aprèn, a través de diversos mètodes. Un estudiant pot formar-se per al seu futur professional. Un estudiantpot o no exercir una activitat laboral remunerada independentment de que estigui estudiant.
e) Discapacitats: és aquella persona que té impedida o entorpida alguna de les activitats quotidianes considerades normals, degut a alguna alteració de les seves funcions intel·lectuals o físiques. Ser discapacitat no és sinònim d’estar incapacitat per a exercir una activitat laboral.
f) Taxad’atur: és l’indicador que mesura el percentatge que té la població aturada dins la població activa. Es mesura a través de la fórmula: taxa d’atur = (població aturada/població activa) * 100
g) Taxa d’activitat: és la relació entre la població activa (aturada o no) i el total de la població. S’utilitza per calcular la dimensió de la reserva laboral en una economia. Per saber la taxa d’activitat caldividir la població activa entre la població total i multiplicar-ho per 100.
h) Atur ocult: Són els treballadors que estarien disposats a treballar de no ser perquè consideren infructuosa la busqueda de feina. També són considerats atur ocult les persones que tenen un treball en negre, que estan a la presó, que fan el servei militar,...
i) Tercer sector: és l’àmbit format per entitatsprivades de caràcter voluntari i sense ànim de lucre que funcionen de forma autónoma i tracten , per medi d’accions d’interés, impulsar el reconeixement i l’exercici dels drets socials d’arribar a la cohesió i la inclusió social. El personal que el forma normalment no té perquè tenir un contracte laboral i per tant un treball remunerat.
j) Edat laboral: normalment és a partir dels 16 anys.
k)Població inactiva: Formada per les persones que no exerceixen una activitat laboral tot i estar en condicions de fer-ho. És la població de més de 16 anys no inclosa en cap de les categories anteriors. També aquells que tenen una incapacitat temporal. Es tracta de jubilats, estudiants, persones que es dediquen a les tasques de la llar,...
l) Incapacitats laboralment: incapacitat per treballar jasigui transitòria o permanentment.
m) Força secundària de treball: conjunt o volum de persones que en moments de bonança es donen d’alta en el mercat laboral i en moments de crisi es retiren per estudiar, dedicar-se a la llar,...

3. Tipologies d’atur.
Hi ha dos tipus de classificació.
Segons la seva causa (d’acord amb la perspectiva Keynesiana):
- Friccional
- Estructural
-...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Atur A Espanya
  • L'Atur Dels Joves

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS