L'ENEIDA

Páginas: 11 (2503 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2014
1.1
a) Quin ardit empren els grecs per entrar a Troia i arrasar-la? Quina funció acompleix Sinó en aquesta estratègia? Com interpreten els troians la mort de Laocoont?
L’ardit que utilitzen els grecs per entrar a Troia i arrasar-la fou la construcció d’un cavall de fusta gegantesc i llavors amagaren els millors guerrers que tenien en el seu interior. Després fingiren que abandonaven la guerraper tornar a la seva enyorada pàtria i feren córrer la brama entre els troians que aquell cavall de fusta era una ofrena a Minerva, amb la qual els grecs suplicaven a la deessa un retorn plàcid a casa.
Sinó es fa passar per víctima dels seus compatriotes. Diu que els seus companys el van escollir com a sacrifici pels déus perquè els concedissin un retorn segur a la pàtria. Llavors els intentaconvèncer perquè acceptin el cavall de Troia dels grecs, cosa que finalment els aconsegueix persuadir.
Els troians interpreten la mort de Laocoont com un càstig de Minerva per haver gosat clavar la llança al cavall.
Al final arriben a la conclusió que han de seguir el consell de Sinó i dur-lo al temple de Minerva abans que la còlera de la deessa augmenti.
b) De quina insòlita manera descobreixEneas quina és la missió que ha d’acomplir?
A Eneas se li presenta Hèctor amb el cos ple de cicatrius, sang i pols mentres dormia plàcidament, llavors Hèctor li implora que fugi de Troia de seguida ja que la ciutat ha estat presa i els grecs estan incendiant totes les cases i matant tots els seus compatriotes; després li diu que es fasi a la mar i que busqui un bon emplaçament per fundar-hi unanova ciutat per als troians
c) Com mor Príam, el rei dels troians? Per què Eneas no mata Helena?
El rei Pirros es va abatre sobre Príam, el va agafar per la cabellera llarga i grisa i l’arrossegà fins a l’altar del palau. Un cop allà, li enfonsà al pit fins a l’empunyadura. Va ser una mort cruel i despietada.
Eneas no mata Helena perquè Venus, la mare d’Eneas, s’interposa entre ell i Helenaaturant-li el braç al noi dient-li que Troia no ha estat assolada per la bellesa d’helena, sinó pel rigor dels déus.
d) Malgrat que en un primer moment no hi està d’acord, per què es decideix l’ancià Anquises a acompanyar Eneas a l’exili?
Perquè es produeix un presagi: al cap d’Ascani s’enlaira una flama que, sense cremar-lo, li acaronava els cabells i les temples i llavors, posteriorment, Júpiter elshi envia un senyal: un tro que fa tremolar la casa i un estel lluminós que travessa el negre cel de la nit.
e) Què li passa a Creüsa quan intenta sortir de Troia?
Creüsa es perd pel camí laberíntic traçat per Eneas i al final se li apareix un espectre que vagava per l’aire dels carrers sense esperança. Era Creüsa.

1.2
a) Per què decideixen els troians abandonar Tràcia? Quin error fa quedecideixin instal·lar-se a Creta?
Decideixen abandonar Tràcia perquè la seva pàtria no havia de renéixer en aquella terra maleïda que havia traït Troia.
L’error que fa que decideixin instal·lar-se a Creta és creure que havien de tornar a la terra d’on procedia Teucre, el fundador de Troia.
b) Per què es decideix Eneas a viatjar fins a Itàlia? Què li anuncia l’harpia Celeno? Segons Helen, com sabràEneas que ha arribat al lloc on ha de construir la seva nova pàtria?
Eneas decideix marxar de Creta perquè el seu pare Anquises se li apareix en un somni i li diu que on s’han d’establir és a una regió situafa a l’oest: Itàlia, la terra de Dàrdan, l’altre gran patriarca de Troia.
L’harpia Celeno li anuncia que abans d’acabar les muralles de la ciutat que hi construiran patiran tanta fam que esveuran obligats a menjar-se les taules.
Segons Helen, Eneas sabrà que ha arribat al lloc on ha de construir la seva nova pàtria quan trobi a una gran truja blanca donant de mamar a trenta garrins igualment blancs.
c) Quins dos episodis del poema d’Homer evoca Virgili quan els troians passen per les costes de Sicília?
L’aventura del pas entre els monstres Escil·la i Caribdis, la qual és una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'eneida
  • Resumenes L'Eneida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS