T.3 Lipids

Páginas: 18 (4486 palabras) Publicado: 12 de junio de 2013
T.3 Lipids

1.1 Concepte de lipid
Es un grup molt heterogeni de molècules orgàniques formades bàsicament de cadenes de carboni i hidrogen i alguns tenen oxigen en proporcions molt petites, com també de Fòsfor, nitrogen i sofre amb baixa quantitat:
Són insolubles en aigua
Solubles en dissolvents orgànics, són apolars (heter, benze,..)
Tenen una tapa translúcida de paper
1.2. Tipus delípids
Poden ser:

ACIDS GRASSOS
Molt abundants als essers vius, perque formen l’estrucutra del lípids saponificables, però en estat lliure nhi ha poca quantitat.
Tots els àcids grassos tenen una estructura comuna:
CH3-(CHn)-COOH
Com els àcids grassos es formen unint unitats de dos 2C diem que te parell. Normalment entre 14 – 22C però més abundants 16 -18C.
N’hi ha dos tipus:
Saturats: noméstenen enllaços covalents simples i cadenes són lineals.(àcid palmitic,..)
Insaturats: presenten 1 o mes enllaços dobles, degut a aquets enllaços les cadenes formen colzes perquè canvien de direcció en el doble enllaç, molt abundants a les plantes, i en els animals d’ambients freds perquè la presència d’un doble enllaç fa baixar el punt de fusió, i els àcids es mantenen liquids a temperatures mésbaixes.

Propietats dels àcids grassos
Són àcids moderats i per això poden fer 2 tipus de reacció:
Reacció d’esterificació: Aquesta reacció es reversible, de manera que un éster es pot hidrolitzar i convertirse en àcid gras i alcohol.
Si àc. Gras + alcohol èster + aigua
Àcid palmitic (16) + propanol Palmitat de propil + aigua
CH3-(CH2)14-COOH +CH3-CH2+CH2OH CH3-(CH2)14-COO-CH2-CH2-CH3+H20

Reacció de saponificació: Les molècules de sabó, així com també dels àc. Grassos, tenen comportament amfipàtic (part de la molècula es hidròfila (polar), i l’altre part és hidròfoba). La part hidròfila és la part on hi ha el grup COOH (àc. Grassos COOH i sabó). En aquesta part el Na i el H se separen fàcilment deixant el grup COO ionitzatnegativament.
Àc. Grass + base Sabó + H20
Àc. Palmitic + hidroxid de Na (sabó) palmitat de Na + H2O
CH3-(CH2)14-COOH + NaOH CH3-(CH2)14-COO-Na+H20


Els àc. Grassos i el sabons quan es barregen amb aigua, espontàniament en micel·les, poden ser monocapes, si fan 1 pel·lícula a la superfície de l’aigua, i poden ser bicapes si engloben algunacosa en el seu interior, moltes vegades engloben aire i formes de espuma, i altres, avegades engloben un lípid: Efecte detergent.

Propietats físiques

Solubilitat: a partir de 8C els àc. Grassos pràcticament son insolubles en aigua, ja que la cadena hidrocarbonada es tan llarga que per molt que tinguin un grup polar no té prou força per fer-la soluble tota la molècula.
Punt de fusió: Elsàc. Grassos solen agruparse perque enter ells es creen forces de Van der Walls que es fan a la zona de la cadena hidrocarbonada (apolar), per fondre un àc. Grass. Cal trencar aquestes forces, si un àc. Grass es saturat com més carbonis tingui més forces més forces caldrà trencar i per tant el punt de fusió serà més alt. Si l’àc. Es insaturat es poden formar poques forces de Van de Walls perquè lamolècula fa colxes, per això els punts de fusió són més baixos i solen ser olis.
Àcids grassos essencials

Part imprescindible per la nutrició animal. Els mamífers poden sintetitzar àc. Grassos. Saturats i mono insaturats, en canvi, són incapaços de sintetitzar àc. Grassos que tinguin 2 o més dobles enllaços. S’anomenen àcids grassos essencials aquells que són imprescindibles però que el nostrecos es incapaç de sintetitzar i que els hem d’ingerir amb la dieta.

LÍPIDS SAPONIFICABLES
És divideixen en dos grups:

Lípids simples o hololípids: Contenen carboni, hidrogen i oxigen, són asterificacions d’àcids grassos i alcohol, segons quin és l’alcohol hi ha dos tipus de hololípids:
1. Àcil glicerids
2. Cèrits
Lípids complexos o heterolípids
Lípids simple o hololípids: Àcil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • T 3 Para Clase
  • C, t, syv 3
  • TAREA 3 T
  • Documento Sin T Tulo 3
  • 3 CLASE T
  • Lípids
  • Tema 3 Lípids
  • 3 Prueba Matem T 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS