0evolucio Economica 1

Páginas: 17 (4027 palabras) Publicado: 19 de abril de 2015
Tema 4: La revolució industrial
1. Introducció
La revolució Industrial es va produir simultàniament amb la revolució Francesa. Parlem de Rev. Indus. quan parlem d’Anglaterra, ja que és el primer lloc on va succeir i industrialització que parlem dels altres territoris
E. Hobsbawm:
-Rev. Política -> Revolució Francesa
-Rev. Econòmica -> Revolució Industrial
Una de les novetats de la RevolucióIndustrial és que la gent comença a treballar amb horaris, no estaven acostumats ja que treballaven en unes condicions diferents, sobre la marxa, temps collites, estacions... Passen a treballar d’una tasca a un horari. En aquest canvi tindran un paper molt important les escoles ja que aquestes implanten uns horaris.
2. Punt de sortida: El món a mitjans del s.XVIII
La major part de la població vivia enun món agrari Finals del S.XVIII-XIX on el ritme venia determinat per les pròpies necessitats.
La majoria de camperols produeixen per subsistir: agricultura de subsistència i els seus canvis, només una petita part servia per mantenir els Estats (exèrcit, fronteres..) on les necessitats també són petites o com a rendes feudals.
Trobem molts imperis (Espanyol, Portuguès, Holandès..). Aquestsimperis viuen bàsicament de la producció agrícoles, no són economies desenvolupades (industrials). Món organitzat per imperis que més endavant passen viure de l’economia industrial. Els imperis es mantenien a través dels impostos dels pagesos.
La producció de manufactures estava basada en el sistema gremial i existia el procés protoindustrialització: abans de que existís una transformació industriales va dur a terme el treball a domicili
Les espècies a part de condimentar els aliments servien per diferenciar Rics de Pobres.
En el cas Espanyol, perú, amèrica.. es subsisteix també de mines d’or, carbó...
Com estaven organitzats els camps? Sistema anomenat camps oberts/ “open fields”. Això vol dir que no hi havia separació física entre els camps, només hi havia indicadors que determinaven laterra de cadascú (ex. d’aquest arbre aquell altre és meva) La majoria dels boscos eren de la localitat, es podien aconseguir recursos (llenya, pinyons, bolets, caça...) d’aquests tot i que hi havia unes normes d’actuació. Eren terrenys comunals i eren indispensables. Aquest sistema d”open fields” es va extingir ja que va aparèixer el sistema “enclosures”, cadascú centrat en el seu terreny perobtindre més aliments. Aquest sistema va ser molt discutit ja que el tancament dels camps va afectar també al treball als boscos i pastura. Va ser el final per tant, de l’agricultura de subsistència.
Va caldre que el camp patís una revolució per arribar a la revolució industrial: va haver una transformació, van canviar la manera de viure dels pagesos treball de subsistència. Els hi van treure lesterres pq haguessin d’anar a les fàbriques per tenir un sou.




3. Revolució agrícola
·Es va canviar el sistema de cultiu: Sistema guaret. Camp dividit en 3 parts. En un blat, civada i l’altre es deixava descansar pq els cereals deixaven la terra esgotada sense recursos. A la terra que descansava hi menjava el bestiar i de pas hi deixaven els extrements pq fertilitzes. Cada 3 anys canvi de terra adescansar.

Sistema Norkfolk -> Sistema quadriennal. Es tanquen els camps. Es cultiva blat, naps, civada, trèvol. Aquest sistema permet que els animals s’alimentin amb el que la terra cultiva. Es produeix més i poden començar a vendre els seus productes al mercat. Aquest sistema produeix unes diferències socials ja que quan es produeixen els tancaments hi ha unes terres que estan millor ja siguiperquè estan al costat del riu o tenen més bones condicions. D’aquesta manera els pagesos que es queden amb les terres més malmeses ràpidament s’endeutaran perquè la seva terra no produirà suficient, poden arribar a perdre la terra.
Si un any tenien mala collita encara que els hi costés havien de guardar llavors per almenys 2 anys per tornar a plantar. Però arribava un punt que els hi era molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ECONOM A 1
  • ECONOM A 1
  • Econom a 1
  • Econom a 1
  • Derecho Economico 1
  • Geografia economica guia 1
  • GEOFRAFIA ECONOMICA 1
  • Actividad 1. Contexto Economico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS