ACIDS_NUCLEICS

Páginas: 12 (2839 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2015
ACIDS NUCLEICS
1. COMPOSICIÓ QUÍMICA
Els àcids nucleics són polímers formats per la unió de nucleòtids. Els nucleòtids són les unitats més senzilles que es van repetint al llarg de la cadena.
Cada una d’aquestes unitats està formada per:
1 - Àcid ortofosfòric (H3PO4). Es troba en els nucleòtids en forma d’ió fosfat. pot formar enllaços èster amb qualsevol dels seus grups àcid quanreacciona amb un grup hidroxil (-OH) de la molècula. Als àcids nucleics, els enllaços que uneixen els nucleòtids entre si s'anomenen fosfodièster perquè intervenen dos grups àcid del fosfòric que reaccionen amb dos grups -OH de sengles pentoses, formant així dues unions èster.






2 - Pentosa. Pot ser de dos tipus:
A) La β- D-ribosa, que és la que es troba en els nucleòtids de l’àcidribonucleic (ARN).
B) La β- D 2-Desoxirribosa, que forma part de l’àcid desoxirribonucleic (ADN). El seu nom fa referència a que falta un grup hidroxil (-OH) en el segon carboni



3 - Base nitrogenada. Segons la seva estructura trobem:
A) Púriques: Deriven de la purina i són: l’adenina (A) i la guanina (G)
B) Pirimídiques: Deriven de la pirimidina i són: lacitosina (C), la timina (T), que és
exclusiva de l’ADN, i l’uracil (U) que és exclusiu de l’ARN












1.2 NUCLEÒSIDS

Els nucleòsids es formen per mitjà de la unió d'una ribosa o d'una desoxiribosa amb una base nitrogenada, mitjançant un enllaç N-glicosídic entre el carboni 1' de la pentosa i el nitrogen 1' de la base nitrogenada. si aquesta és pirimidínica, o el nitrogen 9 si ésuna base púrica.

Els nucleòsids s'anomenen afegint la terminació -osina al nom de la base púrica, o la terminació -idina per al cas de les bases pirimidíniques. Per això, els noms dels nucleòsids amb ribosa són adenosina, guanosina, citidina i uridina.
Si la pentosa és la desoxiribosa s'anteposa el prefix desoxi-. Així doncs, els noms d'aquests nucleòsids són els següents: desoxiadenosina,desoxiguanosina, desoxicitidina-i desoxitimidina.








1.3 NUCLEÒTIDS

Es formen per la unió d'un nucleòsid i una molècula d'àcid fosfòric mitjançant un enllaç tipus èster entre un grup hidroxil de la pentosa i l'àcid. L'esterificació es pot produir en qualsevol grup hidroxil, però els més habituals són els que tenen el fosfat unit en posició 5' o 3' de la pentosa.







Es poden anomenar dediferents formes:
Escrivint la paraula àcid i afegint la terminació -ílic al final (ex. àcid adenílic).
Amb el nom del nucleòsid i la posició del grup fosfat (ex. adenosina-5'-monofosfat).
En la forma abreujada: AMP (més correctament, 3'-AMP o 5'-AMP).
Existeixen nucleòtids units a més d'un grup fosfat, essent els més importants el 5'-ADP (adenosina-5'-difosfat) i el 5'-ATP (adenosina-5'-trifosfat) quetenen, respectivament, 2 i 3 grups fosfat units en posició 5' a un ribonucleòsid d'adenina.
Alguns nucleòtids tenen tenen funció biològica per si mateixos: ATP(adenosina trifosfat) NAD (nicotinamida dinucleòtid), el NADP (nicotinamida adenina dinucleòtid fosfat)


1.4 CADENES D’ÀCIDS NUCLEICS

Els àcids nucleics són polinucleòtids. Els nucleòtids s'uneixen entre si per mitjà del radical fosfatsituat al carboni 5' d'un nucleòtid, i del radical hidroxil (-OH) del carboni 3’ de l’altre nucleòtid. Per tant la unió és fa mitjançant enllaços fosfodiester.

Segons el tipus de pentosa que tenen, es distingeixen dos tipus d’àcids nucleics:
L’àcid desoxirribonucleic i l’àcid ribonucleic.




A- L’ÀCID DESOXIRIBONUCLEIC (ADN)

L'àcid desoxiribonucleic o ADN està format per una cadena de nucleòtidsd'adenina, guanina, citosina i timina, units entre si per mitjà d'enllaços fosfodiester formats en sentit 5' —> 3', és a dir, formats entre el carboni 3' del darrer nucleòtid de la cadena i el carboni 5' del nou nucleòtid que s'hi afegeix.

El pes molecular d' aquests polímers és molt elevat: en el cas de l'home és de 3,6 X 1012, que equival a 5,6 X 109 parells de nucleòtids.
Segons el model...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS