Act

Páginas: 7 (1568 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2015
Després de llegir aquestes Fonts 1 i 2, respon les preguntes següents.
Font 1:
"Desitgem que la nació catalana torni a posseir les seves Corts generals lliures i independents, obertes pel Cap de l'Estat o pel seu lloctinent (...) Corts en les quals es votin els pressupostos de Catalunya i la quantitat amb què ha de contribuir el nostre país a les despeses generals d'Espanya. 
Que sigui Catalunyasenyora del seu govern interior de casa seva, assenyalant ella mateixa el contingent de l'exèrcit per al Principat, no quintant-se ni amb lleves forçoses, sinó proveint-se de soldats voluntaris a sou (..).
Que la llengua catalana sigui la llengua oficial a Catalunya per a totes les manifestacions de la vida d'aquest poble. 
Que l'ensenyament a Catalunya es doni en llengua catalana. 
Que siguincatalans els Tribunals de Justícia i totes les causes i els litigis es facin dins del territori català (...) 
Que el cap de l'Estat d'Espanya vingui a jurar a Catalunya les seves constitucions fonamentals"
Missatge a la reina regent. 1888
1. Font 1,( 5-6 línies) (2 punts):
Quin tipus de font és aquesta i 
quin és el seu context històric 
Es una font primària manuscrita documental públic polític, undocument signat per unes 2601 persones d’arreu de Catalunya en el qual es demanava autonomia per a Catalunya,que defensa la sobirania de la nació catalana, reinvicant l’oficialitat del català. Es va redactar l’any 1888 a Barcelona.
2. Qui va elaborar aquest missatge? Quines són les demandes principals que es fan al Missatge? Creus que està demanant la independència? (7-8 línies)(2 punts)
 Aquestdocument va ser redactat per Àngel Guimerà, d’acord amb els punts programàtics de la Lliga de Catalunya o, millor dit, des principis propugnats pel grup de La Renaixensa. Es un text que, des d’uns enunciats conservadors, defensa la sobirania de la nació catalana enquadrada en un model confederal, on Catalunya havia de recuperar les llivertats perdudes i, conseqüentment, assolir un alt graud’autonomia. Entre els requeriments més específics, vindica l’oficialitat del català, l’ensenyament en la mateixa llengua, la defensa del dret civil i un exèrcit de voluntaris. També rebutja totalment els sistema de partits polítics imperant alesehores per la seva manca de representativitat. Jo crec que, tant com la independència no, però, si que volien tenir la seva llengua i cultura reconegudesoficialment.
3. Explica què eren les quintes de l'exèrcit, a qui afectaven principalment, i la raó d'aquesta petició:" no quintant-se ni amb lleves forçoses"
(8 línies)) ( 2punts) 
Les quintes, eren estratègies per captar gent per anar a l’exèrcit. Es basava en que cada cinc persones civils eren escollides per anar al front amb l’exèrcit. Les quintes es podien refutar amb diners ja que si pagaves, podiesdecidir no anar a l’exèrcit encara que haguessis estat escollit. Per això, les classes populars s’oposaven a elles, perque els no privilegiats no tenien els suficients recursos econòmics per pagar les quintes i no anar a l’exèrcit, d’aquí la petició “ no quintant-se ni amb forcoses( no tinc c trencada) “. Ja que no era just que sóls la gent del poble (no privilegiats) sempre tinguessin de supliral ric de torn que pagava per no anar.
4. Font 2 (9-10 línies) (3 punts): 
Comenta aquesta demanda de la Base primera: "Les relacions econòmiques d'Espanya amb els altres països i, en conseqüència, la fixació dels aranzels i del ram de duanes " i relaciona-la amb els interessos, proteccionistes o lliurecanvistes, dels industrials catalans. 
(has d'explicar quins eren els interessos delsindustrials, quina política econòmica demanaven i comentar les possibles conseqüències d'aquesta frase).
El procés d’industrialització català es va veure’s troncat a principis del segle XIX a causa de l’esclat de la Guerra del Francès, però sobretot va provocar la pèrdua dels mercats colonials quan les colònies americanes van independitzar-se.
La pèrdua de les colònies va significar un fort cop per a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Act
  • Act
  • ACT
  • ACT
  • Act
  • Act
  • ACT
  • Act

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS