Anàlisi "Temps Moderns" De Charles Chaplin En Comparació Amb "Vigilar Y Castigar" De Michael Foucault

Páginas: 11 (2653 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2012
La Revolució Industrial. Anàlisi del film “Temps Moderns” de Charles Chaplin.


Un dels sistemes d’ordre que ha aparegut en la societat al llarg de la història ha estat la Revolució Industrial, sorgida a Gran Bretanya partir de la segona meitat del segle XVIII. En pocs anys, les ciutats van créixer, Europa es va omplir de xarxes ferroviàries, van aparèixer millores en l’agricultura a causadels avenços tecnològics i va augmentar la demografia. El racionalisme es va instaurar a les fàbriques amb el nou mètode de producció en sèrie: la feina es reparteix en petites tasques que es repeteixen una vegada i una altra formant una cadena. Així es treballa més ràpidament, per això els costos de producció, el temps i l’energia gastats van disminuir i la producció va augmentar enormement. Elsistema eficient i disciplinat va fer aparèixer una societat reordenada: l’anomenada societat industrial. Alhora, van sorgir noves classes socials, diferències econòmiques, pol•lució, autoritarisme, explotació laboral i nous sindicats com a conseqüència.

A partir de l’ordre en la indústria es va configurar un nou ordre en les ciutats. L’assaig consisteix en analitzar quins són els efectes del’ordre en la societat industrial del segle XIX a través de la pel•lícula “Temps Moderns” de Charles Chaplin de l’any 1936. El protagonista, Charlot, sotmès a la societat en la que li ha tocat viure, comença una lluita per la seva supervivència. “Temps Moderns” és una comèdia que mostra les dures condicions de treball i les desigualtats socioeconòmiques provocades per la Industrialització.

Com esmanifesta l’ordre en la ciutat de Chaplin? Són els protagonistes producte de la nova societat i del seu ordre, o bé una anomalia? Quin era l’esperit de llibertat al segle XIX? Com afrontava la major part de la gent la imposició d’una rígida societat piramidal?

L’historiador Michael Foucault descriu en la seva obra Vigilar y castigar (1975) alguns aspectes com són el poder, el càstig i lavigilància d’una societat disciplinada i jeràrquica. La relació amb el text pot ajudar a analitzar el tema i a entendre el rerafons del film.
La pel•lícula comença introduint el tema de la següent manera: ““Temps Moderns”. Una història sobre la Indústria, la iniciativa individual i la creuada humana en busca de la felicitat” . Si es seleccionen les escenes on hi apareix una crítica a la societat, trobeml’ordre manifestant-se de diverses maneres (tant positivament com negativa).


1. La igualtat simbòlica de la primera imatge uneix un ramat d’ovelles i un grup d’obrers que surten del metro i entren a la fàbrica. Connecta, mitjançant un tall, dos elements simbòlicament iguals per fer evident la societat de masses. Entre les ovelles n’hi ha una de negre. És una metàfora per explicar que, d’entretota la gent que segueix el curs, hi ha algú que juga un paper diferent. Es podria referir a l’anomalia de la que hipotèticament ....

2. Apareix el focus de la Industrialització, la fàbrica, i, com a representant, el President. Evidencia la jerarquia que tant marca Foucault a Vigilar i castigar en què l’exercici de la disciplina sempre ha d’estar vigilat. La gran pantalla controla amb unescameres les màquines minut a minut. Té el poder sobre els obrers. A més, la imatge que es grava del President és que té poca feina ja que fa un puzzle i se’n cansa. És un detall que critica un dels defectes de l’ordre en la Indústria: les dures condicions de treball i les desigualtats que conformen els sistemes piramidals (ja sigui a nivell de fàbrica o a nivell social).

3. La fàbrica és el símbolde disciplina i ordre racional. És la disciplina la que implanta l’ordre en la Indústria, la que fa dels individus “objectes i instruments del seu propi exercici”. La producció seriada té un caràcter poc humà. Charlot, el protagonista, no pot rascar-se el cos ni un moment perquè sinó la feina se li acumula. És un obrer que ajusta cargols en cadena, com si es tractés d’una màquina. Fa una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vigilar y Castigar Foucault resumen
  • "Vigilar Y Castigar" Michel Foucault
  • Vigilar y castigar, de foucault
  • Foucault Vigilar y Castigar
  • Foucault. acercamiento a vigilar y castigar
  • vigilar y castigar Michel Foucault
  • Vigilar y castigar; michel foucault
  • Vigilar y Castigar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS