Aprendiendo Contigo

Páginas: 8 (1878 palabras) Publicado: 1 de marzo de 2013
APRENDIENDO CONTIGO

Anàlisi i reflexió.

Universitat de Girona. Facultat d’educació i psicologia.
2on MEP B
Mòdul PCE Gener 2013

INTRODUCCIÓ

Què és l’educació?, qui ha d’educar i perquè, com educar o com aconseguir una cohesió social acceptable .Aquestes preguntes sovint tenen unes respostes poc indicades per el context històric en el que ens trobem i semblen de difícil resposta. La societat en la que vivim es defineix com molt complexa i de canvis molt lents o quasi imperceptibles, una societat on la fractura social i les diferències entre els que més tenen i els que menys guanyen (treballadors) són cada cop més grans. Per afrontar elfutur es necessitaran professionals capaços de formar ciutadans que puguin conviure en plena igualtat i respecte per la diferència, sigui cultural, política o religiosa. La cohesió social es construeix amb una societat orientada en el coneixement i amb un creixement sostenible, és a dir, un model social que tingui un equilibri, que no tingui desigualtats.
Els sistemes educatius han de sercapaços de preparar i formar ciutadans amb consciencia crítica i reflexiva, transmetre uns valors que fomentin la cohesió social i la convivència. Per dur a terme aquesta tasca s’ha de dissenyar un sistema educatiu efectiu , que aconsegueixi tot l’esmentat anteriorment. L’escola ha de ser la punta de llança d’aquest repte i fer tot tipus d’esforços per aconseguir-ho.
Europa ha participatd’aquest repte des de fa molts anys i sembla que el futur que vindrà serà complicat , l’arribada d’immigrants d’arreu del món i les conseqüències negatives del capitalisme salvatge han de servir per fer un sistema educatiu més competitiu, més igualitari i respectuós amb totes les cultures, en definitiva, més inclusiu. El món tal i com el coneixíem s’ha transformat en un món global on tothomcircula per els països, ja sigui cercant feina o viatjant i coneixent cultures .
Com diu l’informe de la UNESCO ( informe Delors) , els quatre pilars educatius han de ser: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a ser i aprendre a viure junts. Aquestes han de ser les bases per l’èxit educatiu i social.
La lectura del llibre APRENDIENDO CONTIGO ha servit de sensibilitzador i ha fetreflexionar a tots els lectors, ha mostrat realitats difícils de persones properes que conviuen en la societat actual.
En aquest treball s’analitzaran els diferents sistemes educatius que es proposen en el llibre ( “aprendiendo contigo “) per la millora educativa i l’èxit escolar.
Actuacions significatives que es porten a terme a les comunitats d’aprenentatge: educació igualitària, societatdialògica, aprenentatge dialògic, grups interactius, aprenentatge instrumental i lectura dialògica, formació de familiars, biblioteques tutoritzades, diàleg igualitari, intel·ligència cultural, creació de sentit, igualtat de diferències.
Aquest llibre és un divulgador molt efectiu de totes les propostes i accions que porten a terme els protagonistes , els mestres que duen a terme aquestes accionses basen en estudis contrastats i efectius , ens fan veure i comprovar que els antics mètodes han quedat obsolets i en molts casos eren erronis.
LES COMUNITATS D’APRENENTATGE
Les comunitats d’aprenentatge semblen la resposta a tots els reptes educatius, amb el temps que porten funcionant s’ha comprovat que són unes o les millors opcions d’entendre l’educació i la dinàmica d’entendre elscentres educatius. El mètode participatiu i obert és més integrador i proporciona a l’alumnat més alternatives per assolir l’èxit en tots els àmbits educatius.
L’educació del segle XXI ha de ser el nou repte. La primera comunitat d’aprenentatge en el nostre país va sorgir el 1978 en el barri de la verneda, en el centre per adults “ La Verneda Sant-Martí”.
Després d’anys d’experiència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estaaando contigo
  • Contigo
  • Ni Contigo Ni Sin Ti..
  • contigo
  • Ni contigo ni sin ti
  • Contigo
  • ni contigo ni sin ti
  • Contigo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS