arniu

Páginas: 11 (2745 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
PSICOLOGIA
BLOC 1: CONSTRUCTIVISME, CONEIXEMENT SITUAT I SISTEMES D’ACTIVITAT ESCOLAR
El constructivisme és un conjunt de teories que comparteixen uns mateixos principis sobre la manera de comprendre l’aprenentatge des de diferents punts (psicològic, filosòfic…). Aquestes aproximacions teòriques comparteixen quatre premisses fonamentals:
1. El pensament està mediat per signes.
2. Els signesno es transmeten directament. La persona que els aprèn ha de construir els signes activament en relació amb l’entorn i els altres individus de la societat.
3. Els signes es distribueixen en la comunitat i al llarg de la història.
4. Els signes sempre s’utilitzen de manera situada.

1. El pensament està mediat per signes:
La relació entre la ment i l’objecte està mediat per un signe, és adir, la relació d’una persona respecte el món exterior es realitza mitjançant signes.

Aquest pensament està condicionat pel desenvolupament psicològic que consta de dos processos:
Procés maduratiu: és espontani, no controlat i no està gaire relacionat amb l’aprenentatge sinó amb el desenvolupament de la personalitat de la persona.
Procés cultura: és on es realitzen les funcions superiors, on esdesenvolupen els signes i on l’aprenentatge hi juga el paper central.

2. Els signes no es transmeten directament, s’han de construir:
Estudiem dos mecanismes diferents que donen explicació a la paradoxa de l’arenentatge:
Segons Piaget:
La ment pot trobar-se en la situació que el mediador (signe) no es correspongui amb l’objecte. Això causa un desequilibri, per solucionar-ho s’utilitza lacompensació: procés mitjançant el qual es modifica el significat de l’objecte que està utilitzant i aporta un nou signe.
Ex: Un nen veu una gallina i, prèviament, té l’idea de que allò és un colom però s’anadona que no és el mateix animal (desequilibri) però modifica el significat i construeix un nou signe (compensació)


Segons Vygotsky:
Un subjecte A és incapaç d’utilitzar el signe perrelacionar-se amb l’objecte i, per això, necessita a un subjecte B (mestre) que l’ajudi a establir aquesta relació. Es dona el coneixement per a què es pugui aplicar. Els dos subjectes utilitzen el signe al mateix temps.
Ex: Un nen (subjecte A) vol menjar sopa (objecte) amb una cullera(signe/eina) però no sap com s’utilitza. La mare(subjecte B) l’ajuda i l’ensenya com utilitzar la cullera.


3. Elssignes es distribueixen en la comunitat i històricament:
Un signe és material i ideal al mateix temps. Material és refereix al cos material i ideal al significat d’aquest signe. Els signes són materials i per això tothom té accés a ells i els pot utilitzar, a aquest fet li fiem que estan distribuïts.
Una o més idees/signes s’aprenen dins d’una comunitat mitjançant la distribució d’aquestes.
Unaeina modifica un objecte. Una eina i un objecte conformen la cultura.


4. Els signes sempre s’utilitzen de manera situada:
Quan s’utilitza un concepte és un ús molt limitat per les condicions de les activitats. L’és està determinat i es pot aplicar en altres entorns Per entendre com utilitzem l’ús d’un concepte hem de tenir en compte quines situacions ho durem a terme. En contextos diferentsel mateix signe s’utilitza de diferents maneres.
L’ús dels signes està limitat per les condicions de l’activitat que volem duu a terme.
Ex: Una cadira s’utilitza per seure però també per agafar coses de llocs alts.


Aquestes quatre premisses conformen el constructivisme.

CONSTRUCTIVISME:
-Perspectives constructivistes:
La concepció constructivista agafa conceptes d’altres teories i lesrelaciona de manera diferent. Però sempre tenint en compte les 4 premisses fonamentals.

-Concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge escolar.
És una teoria que a partir de la teoria psicològica, organitza i ordena els conceptes per donar explicació a la pràctica educativa escoltar, el marc escolar.

Aquesta concepció és realitza amb tres nivells:
Nivell 1: Educació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS