arqueologia

Páginas: 18 (4323 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2014
 20/3/12
UNITAT 3

PRODUCCIO I INTERCANVI

1. LA SUBSISTÈNCIA, DE LA CAÇA A L’AGRICULTURA I LES SEUES ADAPTACIONS

L’economia mitjançant l’anàlisi de la tecnologia disponible i assentament o àrea geogràfica, s’estudia l’explotació de recursos o site catchmentanalysis o també àrea de captació de recursos. S’ha de saber quines son les eines per a poder-les estudiar. Es pot estudiar un assentament aïllat o una àrea geogràfica i saber quins recursos s’explota en eixa àrea.

Si s’estudia un assentament aïllat s’ha de conèixer les activitats que fa un grup. S’ha de saber si son caçadors-recol·lectors, si son de l’edat de bronze, ferro... també si s’estudiaun assentament aïllat també s’ha de tindre en compte l’extensió màxima al voltant d’un jaciment això ho estudia l’antropologia. Una persona que viu en un punt determinat s’allunya en un moment determinat i s’estudia el temps que tarda a anar i tornar del lloc mes llunya. Per a fer això s’han fet uns càlculs i s’ha arribat a la conclusió de què una persona pot caminar una hora si es agricultor ipoden ser cinc kilòmetres en línia recta, o una hora caminant. Per a un poble agricultor s’hauria d’estudiar un radi de cinc kilòmetres al voltant del jaciment. Un poble ramader seria 10 kilòmetres en línia recta o dos hores caminant. Una àrea d’activitat intensiva, un hort dins de casa el radi del qual seria de 10 kilòmetres al voltant del jaciment. S’estableix un patró d’assentament en funció delsrecursos i la tecnologia en la mineria i l’aigua com a elements importants.

Que es pot estudiar en la captació de recursos? S’estudiaran les següents coses:

Bioarqueologia: Plantes i animals.

Patrons de Subsistència: que es menja i en quina quantitat.

Pas de la caça a la recol·lecció: No està clar perquè en alguns llocs es deixa de caçar i recol·lectar i passen a ser productors, quineszones passa, perquè hi ha zones que en l’actualitat son caçadors-recol·lectors.

Producció d’aliments. Trobem les següents característiques:

Sistemes de cultiu: Regadiu o secà

Aladre: En quin moment s’introdueix l’aladre.

Explotació de recursos secundaris: Productes elaborats de l’agricultura i la ramaderia (pells, ossos, tendons) que permet un major desenvolupament de la poblacióDomesticació de plantes i animals: La planta en el seu origen es silvestre, l’home el cuida i acaba produint un vegetal domesticat canviant les característiques de la planta.

Introducció i desaparició d’espècies

Conservació d’excedents: Es fan estudis de conservació de productes agrícoles, ramaders i de caça.

Elaboració de productes agrícoles i dieta: Com menjaven els humans fent estudis anivell de població per a saber si menjaven tots els membres de la població igual o hi havia distincions en la dieta per sexe o edat.

Organització del treball i propietat de la terra: Si hi ha grans o xicotets propietaris, si hi ha organització o no.

Com s’estudien totes aquestes característiques dites anteriorment? S’estudien per mitjà de l’arqueobotànica i l’arqueofauna, que son importantsperquè s’estudia l’agricultura i la ramaderia, mitjançant textos escrits, representacions plàstiques, excrements (copròlits), utillatge, estructures de conservació i també restes humanes. En el cas de les restes humanes, cal distingir entre teixits, ossos i dents. El cas del teixit es el mes estrany perquè s’ha de trobar una mòmia, com la d’Otzi, una mòmia que tinga els teixits a l’interior jaque les mòmies egípcies no tenen res a l’interior. No obstant, amb Otzi hi ha un problema: aquest nomes es un individu d’un lloc concret i d’una època concreta.

Altres estudis son l’anàlisi d’isòtops: s’estudia la dieta i mobilitat, extensió del territori i experimentacions. L’exemple el tenim a Butser Farm (1972). A partir de 1991 es trasllada a Bascomb Copse. Allí es fa experimentació sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • Arqueología
  • arqueologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS