Avaluació Història Social

Páginas: 31 (7553 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2014
HISTÒRIA SOCIAL
Preguntes d’Avaluació
Grau en Educació Social
Curs: 2013 – 2014

Comenta aquesta frase:
“La història ens ha de servir en primer lloc per llegir un diari” (Pierre Vilar).
La història, ja sigui del passat o present, la trobem a l’abast de tothom en forma de diari. Aixi doncs, tots els esdeveniments o fets que puguin ocórrer en un mateix moment, poden plasmar-se en undiari de la mateixa manera.
Ens és necessari el poder entendre o conèixer tota la història que ens precedeix i que ens envolta per a poder entendre qui sóm, perquè sóm així i d’on venim. En qualsevol cas, si podem fer un procés en el qual poder entendre el perquè la nostra societat està configurada d’una manera determinada, podrem entendre quins són els punts que ens uneixen i ens separes d’altressocietats. És a dir, quines són les semblançes i diferències entre la nostra i d’altres que ens envolten.
Per altra banda, també ens serveix per a poder debatre i de la mateixa manera reivindicar qualsevol causa des del seu coneixement. Així doncs, cal tenir una consciència històrica d’un cas en concret per a poder tenir qualsevol punt de vista personal i iniciar d’aquesta manera qualsevolmoviment de protesta, de reivindicació o de defensa d’aquest.
De la mateixa manera que ens pot ser servir el fet de conèixer la història, podem anar aprenent cada cop més d’aquesta ja que així anem fent progressions. Aquest progrés el podem fer sabent i detectant quins errors s’han produït en un passat i coneixent com podem evitar que tornin a esdevenir en un futur.
També la consciència històrica enspot servir per entendre el nostre propi comportament dins de la societat que s’ha configurat de tal manera com la història ha portat a fer-ho.
Els fets històrics també ens poden servir per marcar unes fronteres o punts de canvi en el mapa històric, així poder saber el perquè en un moment determinat la història va canviar d’una manera tant radical o dràstica. Així doncs, el desenvolupament, elprogrés o el retrocés de la societat s’ha anat marcant a partir de fets històrics.
Com a conseqüència d’aquesta separació en un moment determinat de la història, trobem unes cultures i costums que poden ser molt diferents segons en quin territori, grup social o espai et trobis. Per altra banda però, sempre podem trobar alguns punts de connexió que fan que hi hagi alguna semblaça entre cultures oterritoris.
Tenir una visió de la història global ens pot ajudar a entendre millor la nostra història personal rebuscant en les generacions anteriors, en la participació en fets històrics de membres de la nostra família, en la creació de la pròpia història...La història són les notres arrels, la nostra identitat.
Tots aquells aspectes que puguin haver esdevingut en un passat són els que ens fantenir els resultats que tenim a dia d’avui. Així, la història és causa de la mateixa història i qualsevol esdeveniment actual que sembli una coincidència o un rampell en realitat te la seva essència i el seu fonament en una consciència històrica anterior o prèvia. Per a això, la història ens serveix per entendre la nostra realitat, el nostre present, per llegir el diari.
2. Analitza la relacióentre Estructura Social i concepció de la pobresa en el període medieval.
Durant l’època medieval la pobresa era considerada una conseqüència natural que no es podia canviar, era una fatalitat estàtica. D’aquesta manera l’estructura social s’establia dins un sistema estamentari, creat a partir del feudalisme i el qual no oferia possibilitat de moviment dins de la mateixa estructura.
Els ricsdominaven sobre els pobres, hi havia una forta dependència i control sobre la classe social més feble i els més ben-estants eren qui controlaven el manteniment de l’ordre social establert a partir de l’ajuda assistencial. Hi predominava la idea de que la pobresa era, com ja he dit abans, una conseqüència natural. S’establia així com a eina per justificar la posició dels més rics i obligar a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Social
  • historia social
  • Historia De Sociales
  • historia social
  • sociales e historia
  • historia social
  • Historia Social
  • historia social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS