Bachillerato

Páginas: 5 (1009 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
L’Ètica i la moral :
* 1-Ètica:
és estableix els criteris per jutjar si una acció bona o dolenta i per jutjar els motius i les conseqüències d'un acte. La finalitat de l'ètica fa doncs d'ella mateixa una activitat pràctica. Es tracta d'actuar amb la consciència d'una acció social responsable. És considerada actualment, com la disciplina al fonament de l'ètica aplicada, de l'èticaindividual, de l'ètica social i de les diferents formes d'ètiques especialitzades que ens confronten als problemes normatius del seu àmbit particular.
*Com a doctrina, L’ética és una branca de la filosofia que estudia la naturalesa del que es considera bo, adequat o moralment correcte.

De seguida ens trobem amb diferents tipus d’étiques que plantegen : Que s’ha de fer ?. Qui pot dir.te el que s’ha defer ?. Quines son les accions correctes ? i Si pots coneixer el qué està bé i le que s’ha de fer ?
* Tipus d’ética :
l’ètica material : es l’ética que té un contingut concret consistent en una sèrie de normes que ens assenyalen què cal fer per assolir el bé o valor màxim.
Cal destacar aquestes Teories étiques que pertanyen a la ética material :
EUDEMONISME , HEDONISME, ESTOICISME,UTILITARISME , JUSNATURALISME ÉTIC .
L’ética formal diu: l’ética no té contingut propi , no consisteix en una llista de normes i preceptes que hàgim de seguir , és l’ética que determina la forma de l’acció correcta ; és a dir , com hem d’actuar per comportar-nos de manera correcta .
El FORMALISME I L’ÉTICA DISCURSIVA son exemples de teories étiques que pertanyen a la ética formal i a la éticaautónoma .

L’ética autónoma :L’ésser humà es autònom i racional , té la capacitat per a establir les seves própies normes i valors . L’ésser humà ha de decidir el que és correcte i el que cal fer en cada moment, per tant es la seva raó, autónoma i independent , la que fonamenta i justifica les normes, sense necessitat de recorrer a res que li sigui superior .
L’ética heterónoma : L’ésser humà téinterioritzats una série de normes i valors que li vénen donats des de fora , desde quelcom que li és extern.La llei moral que estableix el que és correcte , es objectiva i externa al subjecte moral que es l’únicament que la interioritza i l’ataca .
L’ESTOICISME, INTEL-LECTUALISME MORAL , JUSNATURALISME ÉTIC , UTILITARISME I HEDONISME son teries étiques heteronímiques .
L’ética de teleológica :una acció correcta es la que té consequéncies útils o bones , i una acció incorrecta es aquella que proporciona cap bé ni utilitat ; és a dir, les normes morals es justifiquen d’acord amb una finalitat , són normes vàlides i fonamentades les que m’apropen a aquesta finalitat que persegueixo .
EUDONISME ,HEDONISME ,JUSNATURALISME ÉTIC I UTILITARISME son teories étiques teleológiques
L’éticadeontológica : les accions i les normes son correctesper elles mateixes,independentment del que s’en derivi . l’únic criteri per a avaluar les normes i les accions és que s’adquín al que és correcte al nostre deures.
El formalisme i l’ética discursiva son teories de ética deoológica

L’ética cognitivista : defensa que el humà pot coneíxer racionalment la validesa moral d’una norma iaugmentar i demostrar la correcció o incorrecció d’uns determinats perceptes .ja que l’ésser humà esta capacitat a coneixer la veriatat i la falsedat , per tant la moral es un saber racional.
INTELLECTUALISME MORAL,EUDONISME,HEDONISME,UTILITARISME, FORMALISME I ÉTICA DISCURSIVA son teories étiques cognitivistes
L’ética no cognitivista : les normes i els valors que formen la moral sorgeixend’emocions i sentiments que susciten certes accions, per aquest motiu ,la moral no és un saber racional , sinó que forma part de l’àmbit de l’emotivitat
EMOTIVISME : TEORIA ÉTICA QUE PETRANY A LA ÉTICA NO COGNITIVISTA .
La moral:
La moral és una disciplina humana que determina la rectitud del comportament humà, segons unes normes que expressen l'existència d'uns deures i obligacions. A través...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • bachillerato
  • Bachillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS