Cap a un model de societat informacional

Páginas: 9 (2088 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2011
ESTRUCTURA DE LA COMUNICACIÓ

PAC1

CAP A UN MODEL DE SOCIETAT INFORMACIONAL

1.

Tal i com se’ns explica al llibre de Cardoso Los medios de comunicación en la sociedad en red, la nova societat en xarxa està canviant els nostres hàbits socials a tots els nivells. De la mateixa manera que ens relacionen pel facebook o twitter, o podem fer gestions amb l’administració gràcies a la xarxa,les noves tecnologies estan revolucionant la nostra forma d’accedir al coneixement i la formació.

Dins del món de l’audiovisual estan apareixen portals d’aprenentatge que no estan subjectes a regles ni espacials, ni temporals, és a dir, que encaixen a la perfecció dins del concepte de cultura de la virtualitat real que caracteritza a la societat informacional.

Portals com videocopilot.net—web especialitzada en el grafisme televisiu— o videotutoriales.es —web dedicada a la difusió de vídeos d’aprenentatge sobre tractament de la imatge digital en general— trobem exemples clars de com persones interessades en aquesta temàtica es poden trobar a forums, per aclarir dubtes o comprar a la botiga on-line de productes especialitzats.

Dins d’aquest ventall de portals un dels més populars ésVimeo, web dedicada a la vídeo-creació, on usuaris de tot el món poden accedir-hi per veure el treball d’altres creadors o penjar les seves pròpies obres. D’aquesta manera s’ha creat una comunitat de vídeo-creadors que només existeix a la xarxa però que és real i on els seus membres aconsegueixen informació pràctica per continuar millorant la seva tècnica a l’hora que troben un espai comú ambaltres persones amb les que comparteixen inquietuds.

La interface de Vimeo s’articula per categories, grups o canals que van des de els tutorials, al periodisme ciutadà o les demos de productes especialitzats en la creació digital—òptiques, càmeres, etc—. Una infinitat de possibilitats on la qualitat de les creacions acostuma a ser respectada, en línies generals, per tots els usuaris. Aquest fetés uns dels trets diferenciadors més significatius entre Vimeo i d’altres webs adreçades a àmbits més generalistes com youtube o google video on la qualitat generalitzada dels continguts no és un tret diferencial de les mateixes.

Una dels grans atractius de Vimeo és com està presentada la seva interface. Cada usuari, vídeo, canal etc disposa d’una mena de mur propi, similar al podem trobard’altres xarxes socials com facebook, fet que fomenta una gran interacció entre els usuaris que comenten. Fan preguntes i contesten possibles dubtes amb la resta de participants. És en aquest sentit és on Vimeo es diferencia d’altres webs com videocopilot o videotutoriales, ja que la relació entre els seus membres resulta molt més senzilla i directe.

Un apartat destacat de Vimeo és el de projects, onla pròpia web o els simples usuaris posen coneixement de la resta de membres projectes per fomentar la creació i la coparticipació entre els usuaris.

Vimeo és un bon exemple de cultura de virtualitat real. Estem davant, tal com diria Castells d’un espai virtual, perquè “está construida principalmente a través de procesos virtuales de comunicación de base electrónica”—una pàgina web— Es real“porque es nuestra realidad fundamental, la base material con que vivimos nuestra existencia...”— no podem negar que Vimeo i les relacions d’interacció entre els seus membres són una realitat constatable—.

En resum Vimeo és la cristal·lització d’un fenomen propi de la societat informacional, on la segmentació dels projectes dels individus cap a una versió cada cop més personal, fa que es creïnespais a la xarxa on poder recorre a satisfer aquest projectes que en el món físic no podem trobar. L’existència de Vimeo, tal i com funciona, resultaria del tot impossible en una societat física real—una ciutat , un poble— però no ho és de cap de les maneres en una virtual.

2.

Per a poder determinar si la societat catalana està dins del Manuel Castells denomina com a societat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Exemples de societat en transició i informacional. elements que defineixen cada model. semblances i diferències.
  • Modelo cap
  • modelo informacional
  • Modelo n capas
  • Capa de presentacion del modelo osi
  • Capa De Transporte Modelo Osi
  • Capa de transporte modelo osi
  • Capa De Transporte Modelo Osi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS