Cine Y Deporte

Páginas: 9 (2085 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2012
L’esport en el cinema

Font d’aportació de valors ètics











Índex



Introducció 3

Marc conceptual d’esport i cinematografia 5

Origen i evolució del cinema 5

Origen i evolució de l’esport 8

Primeres referències esportives en el cinema 10

Primeres pel·lícules esportives 11

Evolució argumental cap a valors negatius i positius 13

Rollerball 13Chariots of fire (Carros de foc) 15

L’esport com a espectacle 17

Any Given Sunday (Un Diumenge Qualsevol) 17

Cinema esportiu femení 19

A League of Their Own  (Elles Donen el Cop) 21

Bend it like Beckham (Vull ser com en Beckham): 22

Anàlisi dels millors films esportius 23

Million Dollar Baby 23

Rocky 25

Invictus 26

Hoosiers 27

RememberThe Titans 30

Elements i recursos reiteratius en pel·lícules esportives 32

El protagonista 32

Un repte: iniciar una nova etapa, integrar-se en un grup, superar una prova 33

Els obstacles se superen amb treball, esforç, constància, compromís, treball en equip 34

La prova final, un partit decisiu, una final esportiva 36



Marc conceptual d’esport i cinematografiaPer començar, es convenient conceptualitzar el que es coneix per esport i per cinematografia (cinema).

Com a esport ens referim a qualsevol sistema ordenat de pràctiques corporals fetes en competició, en exhibició o per afecció i fonamentades en el màxim rendiment no utilitari degudament mesurat, que té com a objectiu aconseguir la victòria, la millora física, el rècord o l’esbargiment.D’altra banda, per cinematografia s’entén l’art de representar en una pantalla imatges dinàmiques, produint la il·lusió de moviment per mitjà de la projecció d’imatges fixes enregistrades en continuïtat sobre una pel·lícula de cel·luloide a una freqüència habitual de 24 fotogrames per segon. És considerat el setè art i segons en Riccioto Canudo, reconegut com a pioner dels teòrics del cinema, és l’artplàstica en moviment que compendia totes les arts.

Correspon, tot seguit, esmentar els aspectes més rellevants de l’origen i evolució d’ambdues temàtiques.


Origen i evolució del cinema

La història de la cinematografia comença a Paris, el 28 de desembre de 1895, data en què els germans Lumière van projectar públicament Arrivée du train en gare à La Ciotat. la sortida d’obrers d’una fàbricafrancesa a Lió, la demolició d’un mur, l’arribada d’un tren i un vaixell sortint del port.

L’èxit d’aquest invent va ser immediat, no només a França, sinó també a tot Europa i Amèrica del Nord. En un any, els germans Lumière creaven més de 500 pel·lícules, amb decorats naturals, marcades per l’absència d’actors, la brevetat, l’absència de muntatge i la posició fixa de la càmera. Els espectadors,però, es van acabar avorrint per la monotonia de les preses, i va ser George Méliès, l’introductor del guió, el rodatge en estudi i el trucatge, qui va aprofundir per primera vegada en el fet d’explicar històries fictícies i qui va començar a desenvolupar les noves tècniques cinematogràfiques, sobretot el 1902 amb Viatge a la lluna i el 1904 amb Viatge a través de l’impossible, aplicant latècnica teatral davant la càmera i creant els primers efectes especials i la ciència-ficció filmada.

A partir de llavors, la cinematografia no va fer més que millorar i van sorgir grans directors com Ernst Lubitsch, Alfred Hitchcock, Fritz Lang, i Charles Chaplin que es van mantenir en constant evolució la tècnica, fins que el 1927 s’estrena la primera pel·lícula amb so El cantant de jazz, a partirde la qual el cinema, tal com es coneixia, va deixar d’existir, i es van imposar guions més complexos que s’allunyaven dels estereotipats personatges que l’època muda havia creat.

L’aparició del cinema sonor revolucionà la concepció clàssica del muntatge, facilitant la continuïtat narrativa i permetent la supressió dels plans explicatius i metafòrics, tan comuns en el cinema mut. Aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cine y deporte
  • Cine y deporte
  • El deporte a través del lente del cine
  • Política, Cine, Música, Deportes, Periodismo.
  • cine cine cine
  • Cine
  • Cine
  • cine

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS