Ciència Política

Páginas: 40 (9894 palabras) Publicado: 10 de abril de 2012
Ciència Política



1r semestre


Cap 1: Teories sobre la distribució del poder


4 tipus de teories:
- Pluralsisme
- Elitisme
- Marxisme
- Corporativisme

Hia ha gent que està entre dos teories, o agafen punts d’altres teories, però tots tenen una idea comuna: El poder està distribuït a la societat d’una manera desigual, però de manaera diferent, és a dir, que en algunesteories està més mal distribuït que en altres.

Pluralisme: Neix i s’impulsa a Amèrica i s’extén per tots els països occidentals industrialitzats. L’idea és que el poder està distribuït entre diversos actors, per això no hi ha cap grup dominant que s’imposi, les desicions depenen de l’influència dels grups en les societats molt distribuit.
Es formen qualicions diferents en certs aspectes:desicions col·lectives, negociacions…
La pluralitat és un valor de la societat i per tant s’ha de crear les institucions per establir-se. S’utilitza per descriure els sistemes democtàtics. És una teoria massa positivista i estudia només els fets que passen, que es ctitica d’aquesta teoria. Una altra crítica que rep és que ignora la dominació de classes. És a dir, no analitzen les classes socials.També está basat molt en el sistema polític estadounidenc. Els pluralistes pensen que les que qüestionen la democtàcia pluralista són considerats extremistes. (conclusió pròpia) El mètode és erroni perquè només cerca el que vol buscar. Si vol buscar coloms blancs, ignorarà els altres coloms fins que en trobi de blancs.

Elitisme:El poder està concentrat en unes poques mans, una minoria que mana, i ésacumulatiu, mentre que la majoria, que està exclosa, només pot fer que obeïr.
Elitistes clàssics: Mosca-Pareto-Michels (anys 30)
Mosca: Anuncia que el poder està fixat en les societats i que sempre hia ha hagut dos classes de persones: Els dominadors ( que son els que ténen el poder polític) i els dominats, i és una qüestió que sempre hi ha estat present, però com que no ha sigut mai capproblema, no cal canviar aquest sistema.
Pareto: Introduia una altra explicació sobre les èlits, però la diferència és que sempre hia ha hagut una circulació dels qui manen, que aquesta minoria dominant va canviant èlits lleó (força) i èlits guineu (astúcia). Aquests dos tipus d’èlits no són compatibles, i sempre hia ha hagut alternancia entre èlits lleó i èlits guineu.





Michels:Dels primers que estuida els partits polítics.
Llei de ferro de l’ologarquia llei sociològica qui diu organització, diu oligarquia, és a dir, vol demostrar que creant una organització, ja es crea una minoria que mana, que de mica en mica actua només en benefici dels seus propis beneficis, ignorant els interessos principals de l’organització creada al principi.

Els elitistesclàssics es diferencien dels elitistes contemporànis: Mills-Miliband-Bottomore.
Mills. Analitza l’èlit del poder als Estats Units. Treu la conclusió que el poder no està repartit ja que una minoria controla tots els poders (economia, exèrcit…)
Miliband: La gent que té una bona extracció social i està en un lloc de poder correcte són la minoria dominant. Miliband estudia la procedència d’aquestaminoria, com per exemple dq quina familia provenen i quins estudis han realitzat.
Bottomore: l’èlit política que mana no són res més que empresaris, militars, jutges… però està envoltada per altra gent, la classe política, que són els que competeixen per arribar a tenir el poder: intel·lectuals, sindicats, pertits de l’oposcició… El poder també està distribuit desigualment, i en aquest cas s’hapresentat un dilema problemàtic: Com canvien els quei manen? És la lluita per l’hegemonia de les idees. Hi ha moltes coses que fan el canvi, com l’economia o la ideologia del moment…

Marxisme: Un enfoc és que l’estat és autònom, però l’latre és que l’estat és una prolongació de la dominació de classes, dominat per una minoria. La base econòmica condiciona a tota la societat i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ciencia politica y derecho politico
  • Ciencias políticas
  • Ciencia politica
  • Ciencia politica
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Políticas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS