Com explicar contes. sara c bryant

Páginas: 28 (6927 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2010
Objectius i funcions dels contes
Com a mestres, hem de proposar-nos objectius per explicar contes? Justifica la teva resposta.

El conte per si mateix, compleix tota una sèrie de funcions que li donen validesa pròpia, és a dir, que el podem considerar com un tot acabat. No obstant, el conte té tanta flexibilitat, que el podem fer servir com a eina per aconseguir altres objectius.En aquest àmbit el conte o la rondalla pot emprar-se en dos sentits. En primer lloc és un element motivador per a qualsevol àrea i en qualsevol cicle. En segon lloc, algunes rondalles permeten prendre-les com a eina per assolir uns continguts específics manifestos en elles mateixes.

Aquests continguts sovint es podran treballar de forma immediata i això esdevindrà més fàcila parvulari i a cicle inicial, ja que els objectius que en aquests nivells es proposen són fruit d’una observació directe de la realitat.

En resum, un mestre sempre s’ha de proposar objectius a l’hora d’explicar un conte. Aquests objectius han de partir del fet que un conte s’ha creat en primer lloc per distreure. Heus aquí la seva primera i primordial funció, i heus aquí el nostreprimer objectiu.

Tanmateix cal tenir present altres circumstàncies a l’hora de programar la resta d’objectius.

Els objectius descriuen allò que desitgem, cerquem o pretenem assolir.

Però si no sabem de què disposem, o què és el que els contes ens poden oferir (funcions del conte), no podrem destriar el gra de la palla, o igualment, no ens podrem marcar uns objectiuscoherents i que responguin a les necessitats dels nostres alumnes.

Per aquest motiu és precís abans de poder identificar objectius, valorar les funcions del conte. Aquestes funcions del conte són les que segueixen:

1.1 - Funcions del conte

• Funció d’agradar i distreure. Funció inherent a tot conte o rondalla, doncs el conte és, abans que res, una obra d’art. A través delconte s’inicia a l’infant en el món de l’art i la bellesa. El conte, en primera instància, ha d’encisar i a la vegada ha de distreure.

Els contes o les rondalles han estat escrites per donar resposta a determinades inquietuds, sovint col·lectives. La primera és la de distreure, la segona podríem dir que és la de donar una determinada influència moral a aquell qui els escolta o els llegeix, ila tercera la de proporcionar una voluntat de formar un judici determinat sobre les persones. Altres funcions que se’n desprenen són les d’ensenyar i transmetre coneixements (influència intel·lectual), desenvolupar l’empatia i la solidaritat, posar en contacte diverses generacions (relació amb els ancestres) i finalment generar admiració per a l’heroïsme.

Aquestes són, en definitiva,les funcions del conte. Els mestres i educadors, o pares i familiars sovint hem utilitzat els contes per desvetllar ens els infants les inquietuds pròpies dels contes. Però així i tot anem més enllà. Extraiem de cada conte una sèrie d’objectius centrats en el procés d’ensenyament i aprenentatge que beneficien la nostra tasca. Aquests objectius són programats pels propis educadors en un contexteducatiu (triangle interactiu, educatiu). És a dir, aquests suposats objectius no es troben en la naturalesa dels contes o les rondalles. Un mestre pot proposar-se una sèrie d’objectius i a més, aprofitar les funcions pròpies dels contes com a fonament sobre el qual programar.

1.2- Objectius del conte

Els objectius que es poden proposar en el marc de l’educació il’ensenyament són: millorar l’atmosfera, vivificar l’ensenyament, proporcionar un moment de descans, establir un corrent de confiança entre el mestre i els seus alumnes o entre els propis alumnes, desenvolupar l’atenció, desenvolupar la concepció del temps lineal, exercitar l’expressió dels infants i la seva creativitat, treballar la veu i el gest, vèncer la vergonya, ensenyar la llengua materna,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Com Explicar Contes
  • Com explicar contes
  • Com explicar contes
  • Sar c bryant
  • c-sar
  • Cómo te explico?
  • C Sar Gir N
  • Ensayo DE C Sar Gonzales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS