Comentari Erecteó - Grècia

Páginas: 5 (1087 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
Història de l'Art - Erecteó
Tema 1. Art antic : Grècia, Arquitectura
A)
B) Context històric
Es tracta d'un edifici d'estil grec clàssic. És considerat un dels temples més complexos i refinats de l'arquitectura religiosa grega. Si se'l compara amb el Partenó, la primera observació és la dimensió, ja que l'Erecteó és molt més petit que el Partenó i a més a més no té caràcter unitari, cosa queen l'arquitectura grega és clau. L'estil és jònic però lleugerament més estilitzat i refinat.
La construcció del temple fou començada durant la guerra del Peloponés, durant el regnat de Pericles i està situat a l'Acròpoli d'Atenes. Començà el 421 aC i fou acabat entre el 421 aC i el 405 aC, o el 406 aC. Poc després, Atenes hagué de capitular davant d’Esparta, entrà a la Lliga del Peloponès i vaveure la seva democràcia reemplaçada per la Tirania dels Trenta. Atenes controlava la lliga, per tant era qui guardava els tresors i els materials de valor. En comptes de utilitzar els diners per ajudar, se'ls van guardar per al seu propi benefici. És per això que van poder construir tants temples durant aquest període del segle V aC, ja que les grans construccions sempre tenen a veure amb un granpoder polític al darrere que les hi dona suport. El temple fou modificat i danyat en vàries reconstruccions, cosa que ha provocat controvèrsies sobre el seu estat original. Fou primer cremat en un incendi durant el període clàssic, poc ser abans de ser acabat, i fou restaurat. La cela-la oest fou modificada entre el 377 aC i el 27 aC.

C) Anàlisi dels elements formals i compositius
És unaedificació de marbre que té com a materials de suport murs de pedra (isòdom), columnes d'ordre jònic i unes estàtues femenines anomenades cariàtides que també fan una funció de columna, situades en el pòrtic sud. Les columnes jòniques a diferència de la dòrica, té base, un fust més esvelt i els seu capitell consta d'un coixinet ondulat que acaba en volutes. Respecte a les cariàtides, són estàtules defigures femenines que representen les dones de Caries, situades de cara al Partenó.
A causa del desnivell, els elements sostinguts també estàn repartits de manera diferent. L'entaulament de l'edifici consta de fris amb relleus molt continus i una cornisa semblant a la de l'estil dòric. Damunt de l'entaulament s'alcava el frontó, amb el timpà i els acroteris respectius.
Degut a la irregularitatdel territori (vora del penya-segat que limita l'Acròpolis d'Atenes pel nord) la planta és irregular, jònic hexàstil, és a dir que els peristils estàn formats per 6 columnes d'aproximadament 7 metres d'alçada. La entrada era per l'Est, que accedeix al Santuari de Zeus, on hi havia l' altar de Zeus, Hefesto, Butes, Poseidó i Erecteiò. És una estança que no comunica amb les altres. Per la bandanord, hi havia una altra entrada, amb un pòrtic amb quatre columnes i dues més afegides al darrere de la primera i la última. Aquestes columnes també són d'ordre jònic, Aquest recinte conduïa a un lloc on hi havia la sagrada olivera d'Atenea. Per la part Sud, trobem el pòrtic de les cariàtides juntament amb la escala que conduïa a la tomba de l'heroi Cècrops. Les figures de les cariàtides van seresculpides amb gran naturalisme, enjoiades i sensuals, castigades eternament a contemplar la glòria de la deesa Atenea. L’Erectèon és
un edifici sense simetria, amb canvis constants en el sistema de proporcions i en el llenguatge formal, però amb un excel·lent resultat final.
L’Erecteó és un edifici sense simetria, amb canvis constants en el sistema de proporcions i en el llenguatge formal, peròamb un excel·lent resultat final.
Respecte els elements decoratius, les columnes més primes, entaulaments i frontons més lleugers i ornamentació més refinada que s’havia vist mai (llindars i marcs de portes de marbre treballat imitant el treball de fusteria, motllures i sanefes fetes com si fossin de marfil, les figures de marbre blanc del fris ressaltaven sobre un fons de pedra fosca... )....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario bibliográfico el teatro en grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecias
  • Grecia
  • Grecia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS