Comentario Locke

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2015
“A ningú no se li acudiria pensar que la voluntat de la societat pugui ser que el poder legislatiu tingui facultat per a destruir allò que hom havia previst que protegís, i per la qual cosa els homes entraren en societat i se sotmeteren a uns legisladors designats per ells mateixos. Sempre que els legisladors intentin d’arrabassar i de destruir la propietat del poble, o de reduir els homes a lacondició d’esclaus sota un poder arbitrari, es posen en estat de guerra amb el poble, i aquest, a partir d’aleshores, resta eximit de tota obediència i pot acollir-se al refugi comú que Déu ha ofert a tots els homes contra la força i la violència. Sempre, doncs, que el poder legislatiu transgredeixi aquesta norma fonamental de la societat, i, ja sigui per ambició, per por, per insensatesa o percorrupció, intenti d’atribuir-se o de lliurar a mans d’un altre un poder absolut damunt les vides, les llibertats i els béns del poble, haurà traït la confiança atorgada i haurà posat el poder que el poble li havia concedit al servei d’objectius ben oposats, de tal manera que el poble recuperarà aquell poder i tindrà dret a recobrar la llibertat inicial, i, amb la designació d’un nou cos legislatiu(el que cregui més convenient), procurar per la seva pròpia seguretat i protecció, ja que és amb aquest fi que els homes són dins la societat.”

John Locke, Segon tractat sobre el govern civil, capítol XIX.

1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2punts)

La nostre societat esta regida per unes lleis bàsiques,les lleis natural, que són: la vida, la llibertat i la propietat. Obtenim aquest tres drets a través d’un pacte elaborat per tota la societat.
Seguint les bases de la democràcia el poder es divideix en tres: El legislatiu (fan les lleis), el executiu (fan complir les lleis), federatiu (la política).
En el moment que aquest pacte es trenca quan no es segueixen les normes establertes i assumidesentre tots voluntàriament, el poder legislatiu es destrueix.
El poble té dret a declarar un Estat de guerra, encara que sigui el govern qui el declara alhora de trencar el pacte.


2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) el significat que tenen en
el text les expressions següents:
[1 punt]
a) «poder legislatiu» Poder suprem però no absolut ja que ha de respectar elpacte establert.
b) «estat de guerra» Dur a terme quelcom en contra d’un altre.

3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text i les raons de John Locke per a afirmar-la:
«Sempre, doncs, que el poder legislatiu transgredeixi aquesta norma fonamental […] haurà posat el poder que el poble li havia concedit al servei d’objectius ben oposats, de tal manera que el poble recuperarà aquellpoder i tindrà dret a recobrar la llibertat inicial […]»
(En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Locke que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
[3 punts]

La societat vol evitar el despotisme i l’arbitrarietat, per evitar que existeixin aquestes dues coses, crea un pacte social, assumit per tothom voluntàriament. Que té com objectiudonar tres drets a la societat: la vida, la llibertat i la propietat.
Aquest pacte s’ha de complir, per tant hem d’evitar que algú tingui el poder absolut, es a dir evitar la temptació que algú pensi que ho pot fer tot. Es llavors que creem el pacte, per garantir que ningú aconsegueixi el poder absolut.
La garantia de la qual parlem s’aconsegueix separant el poder en tres: El legislatiu, ques’encarrega de fer les lleis (parlament), el executiu, que s’encarrega de que compleixin les lleis (policia) i per últim el federatiu, que és la política.
En el moment que el poder legislatiu actua en contra de la societat, es a dir en contra del pacte establert, estan destruint els drets atorgats. Es llavors, quan no afavoreixen ni la vida, ni la llibertat ni la propietat, que el pacte es trenca,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Locke
  • comentario locke
  • Comentari Locke
  • Comentario Locke y Kant
  • Comentario De Texto, John Locke
  • Comentario De Locke 4
  • comentario de texto sobre John Locke
  • Comentario Locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS