Comentari Locke

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2014
Comentari de text 2 de J.Locke
Història de la filosofia

És fàcil, em penso, deduir de tot això l’observació següent: que les idees de les qualitats primàries dels cossos són semblances d’aquestes mateixes qualitats, i que els seus arquetipus existeixen realment en els objectes: però que les idees produïdes en nosaltres per les qualitats secundàries no s’assemblen gens a aquestesqualitats: no hi ha res present en els objectes que s’assembli a les seves idees. En els objectes a què ens referim, a partir de les idees, només hi ha el poder de produir aquelles sensacions en nosaltres: i el que és dolç, blau o calent segons la idea no és res més que certa massa, forma o moviment de les parts insensibles en els cossos mateixos, als quals apliquem aquells noms.
[LOCKE, Assaig sobrel’enteniment humà, Llibre II, Cap. VIII]

1. Expliqueu breument –al voltant de 50-80 paraules– les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
En aquest text, John Locke exposa la seva teoria sobre el món extern i la generació de les idees, proposant que els cossos externs a la ment posseeixen unes qualitats intrínseques, les primàries, que captem, i copiem a la nostra ment enforma d'idea, per mitjà dels sentits i de la seva interacció amb aquests cossos, a la vegada que atorguem als mateixos unes qualitats, les secundàries, que són evocades a les nostres sensacions quan contactem amb ells, però que els cossos no posseeixen per sí sols, sinó que són conseqüència del judici del subjecte sobre el que li mostren els sentits, i són, per tant, subjectives i variables.
2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressions següents –al voltant de 5-15 paraules en cada cas.
a) «arquetipus» Idees induïdes per la sensació, producte de la interacció sensible d'un cos amb una entitat externa a ell, que són formades des del perspectivisme i el subjectivisme del cos receptor, sense que cap de les dues parts en sigui posseïdora.
b) «sensacions»Allò que la interacció amb un cos extern produeix als sentits d'un subjecte pensant, sent aquest últim l'únic validador de la seva existència en forma d'idea.

3. Per què diu Locke que «en els objectes a què ens referim, a partir de les idees, només hi ha el poder de produir aquelles sensacions en nosaltres». (En la vostra resposta, haureu de referir-vos als aspectes del pensament de Locke quesiguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
Amb aquesta afirmació, Locke es refereix a que els objectes, entitats o substàncies amb les quals ens relacionem físicament produeixen una reacció als nostres sentits que ens porta a formar idees en la nostra ment referides a aquests objectes sobre les seves qualitats, idees simples, però que no formen part de l'objecte enqüestió, són qualitats secundàries, i per tant subjectives i dependents de l'observador, que mitjançant un procés inductiu forma idees complexes a partir d'aquestes simples amb l'objectiu de tenir un coneixement major d'aquest objecte, malgrat mai poder arribar a conèixer l'objecte en la seva totalitat. Així doncs, l'objectiu del coneixement per mitjà de les idees mentals de les qualitats d'un objecteporta a formar mentalment idees sobre les seves qualitats primàries, necessàries per a la composició de l'objecte, que són idees complexes com la de forma o matèria, permetent un coneixement superior. Aquest coneixement superior de quelcom extern amb el qual ens relacionem amb els sentits és el que aporta maduresa i intel·ligència a la ment humana, trencant amb la concepció anterior del coneixementcom a intuïció proposada per Descartes, movent la filosofia i, per tant, la ciència cap a una direcció molt més empírica amb l'objectiu de crear un coneixement universal que pugui ésser acceptat pel conjunt de la humanitat racional, justificant així la negació de l'existència d'idees innates i de coneixements intuïtius.
4. Compareu el que pensa Locke sobre l’origen de les idees amb el que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario locke
  • Comentari Locke
  • Comentario Locke
  • Comentario Locke y Kant
  • Comentario De Texto, John Locke
  • Comentario De Locke 4
  • comentario de texto sobre John Locke
  • Comentario Locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS