Comparacion de dos constituciones españolas del siglo xix

Páginas: 6 (1450 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2009
Julia Batlle Sitges
Història Contemporània d’Espanya i Catalunya
Grup D1

Pràctica: Comparació de dues constitucions

Per a la realització d’aquesta pràctica he elegit les constitucions de Cadis (1812) i la del Sexenni Democràtic (1869). La Constitució de Cadis va ser, en el seu moment, l’exemple perfecte de constitució liberal i va ser un model per al liberalisme europeu fins el 1830. LaConstitució de 1869 fou la primera a Espanya en implantar el sufragi universal masculí, es a dir, fou la constitució més democràtica de totes les redactades fins llavors. Ambdues van destacar en la seva època per els seus avenços liberals i democràtics; per aquest motiu m’he decidit a comparar aquestes dues constitucions i no altres.
La Constitució de Cadis va ser proclamada el 19 de març del1812 pels liberals arraconats a Cadis en el context de Guerra d’Independència espanyola (1808-1814). En aquest context de guerra es va produir la revolució liberal, el millor exponent de la qual es la Constitució del 1812. Aquest text establí el punt de partida d’un nou model de societat, tot establint els principis d’una nova societat moderna. El principal precedent d’aquesta revolució es laRevolució Francesa (1789-1799), que va obrir tot el cicle de revolucions burgeses europees. Les idees proclamades per aquesta, patents en la Constitució francesa de 1791, van arribar a Espanya, on en el context de la reacció patriòtica contra l’invasor francès, es va donar, també, una revolució política liberal. Aquest fet va ser de gran importància per dos motius: primer de tot, per la violenta irrupciódel poble en la política nacional i, en segon lloc, “porque toma cuerpo una nueva concepción política que rompe el consentimiento, hasta entonces monolítico, establecido en torno a la figura del rey y a la institución monárquica” [1]; és a dir, el poble es fa sobirà front les successives renúncies a la mateixa per part de les institucions de l’estat.
La Constitució de 1869 es va proclamar,evidentment, sota altres circumstàncies històriques, però, com en el casa de la Constitució del 1812, també es va donar en un context revolucionari liberal. El setembre del 1869 va esclatar la darrera revolució liberal, La Gloriosa, que va expulsar del tron a Isabel II i va instaurar un període de llibertats democràtiques i dels més agitats de la història d’Espanya: el Sexènni Democràtic (1868-1874),durant el qual es varen anar succeint monarquia democràtica, la Primera República Espanyola, aixecaments carlistes i republicans federals, la primera articulació de la AIT... . Les forces polítiques que varen triomfar l’aixecament van ser les signants del Pacte d’Ostende (1866): progressistes, demòcrates i membres de la Unión Liberal. Es va instaurar un govern provisional comandat pel GeneralSerrano que va prendre mesures de marcat caràcter revolucionari i democràtic (llibertats d’expressió, associació i reunió, llibertat de cultes, supressió de les ordes religioses...) per tal de legitimar el govern.

Passem doncs a l’anàlisi del corresponents textos constitucionals. Trencant amb l’Antic Règim, les característiques més revolucionaries de la Constitució del 1812 van ser que vadeclarar que la sobirania residia en la nació, entenent com a tal la reunió de tots els espanyols d’ambdós hemisferis (aquest concepte es el mateix que van establir els francesos en la Constitució de 1791) i la igualtat de tots els homes davant la llei. La sobirana nacional és l’element bàsic per a la construcció de l’estat liberal i, per aquest motiu, també era present en el text constitucional de1869. Per la seva banda, el tret més característic i l’aportació més democràtica de la Constitució del Sexenni va ser la implantació del sufragi universal (sufragi universal directe per als homes majors de 25 anys) , erigint-se així, com la constitució més liberal de totes les redactades fins llavors a Espanya.
La Constitució de Cadis va establir l’estructura estatal d’una monarquia limitada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Constituciones Españolas (Siglo Xix)
  • CONSTITUCIONES MEXICANAS DEL SIGLO XIX
  • Diferentes Constituciones Siglo Xix
  • CONSTITUCIONES DE COLOMBIA SIGLO XIX
  • Comparación De Las Diferentes Constituciones Del Siglo Xix
  • sociedad española en el siglo XIX
  • Anticlericalismo español del siglo xix
  • Evolución De Las Constituciones De Los Siglos Xix Y Xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS