Cèl·Lula

Páginas: 13 (3178 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2013
UNITAT 6: CITOPLASMA
Citoplasma: estructura complexa formada principalment per aigua i proteïnes que alberga els orgànuls cel·lulars i contribueix al seu moviment. S’hi poden distinguir:
* Citosol (hialoplasma): part líquida de la cèl·lula travessada per un entramat de proteïnes que constitueixen el citosquelet cel·lular.
* Morfoplasma: format pel conjunt d’orgànuls cel·lulars (porcionsdel citosol delimitades per membrana que realitzen funcions específiques.

1.EL CITOSOL
Constitueix el medi intern de la cèl·lula i té una composició química molt complexa amb propietats físiques de gel (presenta una gran viscositat).
Funcions:
* Magatzem de molècules energètiques i estructurals.
* Seu de processos de metabolisme intermediari.
* Responsable de moviments ameboidesi intracel·lulars.
* Responsable de les propietats col·loïdals de la cèl·lula.
1.1.Citosquelet
Complexa xarxa d’estructures filamentoses de naturalesa proteica que s’estén pel citoplasma. Responsable de la forma cel·lular i de qualsevol moviment, tant si és intracel·lular, com si és ameboide, ciliar o flagel·lar. Components: microtúbuls, microfilaments i filaments intermedis.1.1.1.Microtúbuls
Estructures cilíndriques formades principalment per tubulina (proteïna). Aquestes subunitats proteiques s’associen amb força i s’alternen en una estructura filamentosa anomenada protofilament (13 protofilaments formen un microtúbul). Els microtúbuls donen lloc a centríols, l’àxon dels cilis i flagels i el fus mitòtic.
* Centríols: estructures cilíndriques formades per 9 triplets demicrotúbuls units gràcies a ponts proteics. Originen els centrosomes (organitzadors de microtúbuls citoplasmàtics durant la interfase) i els cinetosomes (centríols que es troben a la base dels cilis i flagels, col·laborant en la seva formació).

* Cilis i flagels: estructures ondulants formades per 9 doblets de microtúbuls perifèrics i un doblet central. El seu moviment origina un desplaçamentcel·lular o corrents en el medi extracel·lular. Una cèl·lula no pot tenir cilis i flagels a la vegada. Els cilis són molt més abundants però tenen una longitud més curta.

1.1.2.Microfilaments
Estructures cilíndriques de llargada indefinida i de diàmetre més petit que els microtúbuls. Els més comuns estan formats d’actina (proteïna), i formen l’escorça cel·lular: xarxa espessa formada per sota de lamembrana plasmàtica que dóna a la cèl·lula resistència i capacitat per moure’s i canviar de forma. També estabilitza zones especialitzades de la memb.plasmàtica, com les microvellositats.
1.1.3.Filaments intermedis
Constitueixen un entramat de fibres proteiques que s’estén des de l’embolcall nuclear fins a la membrana plasmàtica. Proporcionen consistència mecànica tant a la cèl·lula com alnucli.
2.MEMBRANES INTERNES
2.1.Reticle endoplasmàtic
Estructura membranosa present a totes les cèl·lules eucariotes que es distribueix per tot el citoplasma. Constitueix un únic sac tancat, molt ramificat, format per membrana i que té una continuïtat amb la membrana nuclear externa. Lumen: cavitat interna del RE.
Funcions generals:
* Transport de substàncies des de l’espai perinuclear (espaidelimitat per les membranes nuclears) fins al medi extracel·lular.
* Síntesi de lípids i proteïnes.
* Emmagatzematge de substàncies, tant d’origen extracel·lular com elaborades per la pròpia cèl·lula.
* Síntesi de membranes cel·lulars.

Reticle endoplasmàtic rugós
Present en totes les cèl·lules eucariotes menys els espermatozoides, i molt abundant en cèl·lules secretores deproteïnes. Constituït per amuntegaments de saquets aplanats (sàculs).
Funcions:
* Síntesi i emmagatzemament de proteïnes mitjançant la intervenció dels ribosomes units a la seva membrana citoplasmàtica.
* Glicosilació, procés que consisteix en la unió d’un oligosacàrid amb la proteïna sintetitzada al RER i facilita el seu transport cap a altres orgànuls.
Reticle endoplasmàtic llis
Present...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Cèl·Lula
  • La cel·lula
  • La Cel·Lula
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula
  • La cel·lula
  • La cèl·lula
  • Cel·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS