dfsd

Páginas: 8 (1805 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2014
L’Europa de l’Antic Règim
L’Antic Règim : Nom que utilitzaven els revolucionaris francesos per designar la monarquia absolutista que n’hi havia abans de la Revolució Francesa. Aquest va significar el final de dita revolució l’any 1789.
LA PROPIETAT TERRITORIAL
Durant l’Antic Règim l’agricultura era la font de riquesa més important, entre un 80-90% de la població es dedicava a això. Aquestaera una agricultura de subsistència, dedicada al policonreu dels cereals bàsicament. El comerç era escàs (autoconsum) ,encara que l’existència d’alguns excedents permetia un cert volum de venda als mercats.
Només una petita part de les terres eren de propietat privada, aquestes es podien vendre si es creia oportú lliurement.
La resta estava vinculada a un títol nobiliari que oferia al seu titularjurisdicció i profit econòmic però ,no podia vendre-les.
(Clergat: Gran propietari de terres; Noblesa: Gran propietari de terres, tenien dret a dur espasa, no pagava impostos i tenia propietats)
Senyoria territorial: Conjunt de terres en mans d’un senyor (noble o eclesiàstic). Constava de la reserva senyorial, formada per les terres més productives on s’hi ubicaven la residència i elsestabliments principals.
La resta del territori d’una senyoria estava dividida en parcel·les anomenades masos. El senyor cedia aquests masos a canvi de pagar un cens o serfs que li havien d’assegurar prestacions en forma de productes com de feina.
Senyoria Jurisdiccional: Incloïa les terres pròpies i les terres d’altra persona però amb poder sobre elles. (Podia posar un peatge al camins ,als ports, etc. Amés controlava la circulació de les mercaderies.)
Guaret: Plantes una part mentre deixes reposar l’altra part de la terra, quan la collita de la part plantada ja ha sigut recollida es planta a la part que ha estat reposant i es deixa l’altre descansant fent així una rotació.
ELS DRETS SENYORIALS
Drets senyorials: Conjunt de prestacions i rendes que rebien els senyors en virtut del domini quetenien sobre la terra.
Delme: Obligació que tenien els pagesos (bàsicament els no privilegiats) d’entregar una desena part de les collites a l’església per assegurar el manteniment del clero i una sèrie de tributs estatals.
Tasca: Impost per als Tinents que corresponia a una part de la collita que havia de pagar el senyor.
Cens: Quantitat fixa de pagament que havien de fer els Tinents
El reicobrava impostos als que vivien a la ciutat (classes populars urbanes i burgesos).
UNA POBLACIÓ ESTANCADA
La subalimentació, la falta d’higiene i els escassos recursos mèdics provocaven una mortalitat elevada, especialment greu en el cas dels nadons. Aquest fet també produïa que la edat mitjana dels adults fos el voltant dels 45 anys.
Tret i això, la natalitat i la taxa de fecundació eren moltaltes ja que els fills suposaven un ingrés econòmic familiar. Es calcula que una dona tenia al voltant de cinc fills.
LA INDÚSTRIA TRADICIONAL I LES MANUFACTURES
Gremis: Agrupacions d’artesans de la mateixa professió, que controlaven el volum de la producció, les tècniques utilitzades i els preus de venda.
Hi havia tres grups dins del gremi. L’aprenent, entrava com a aprenent des de els 5 anysaproximadament, el mestre l’adoptava i, a mesura que l’aprenent anava pujant de categoria passava a ser oficial. Aquest cobrava un sou i es podia independitzar. Si volies arribar a ser mestre, havies de fer un examen molt complicat, si el passaves obtenies el títol de mestre de taller i podies obrir el teu propi negoci.
Manufactures: Model de producció industrial difós al s. XVIII, erenestabliments subvencionats, impulsats per l’Estat o d’iniciativa privada on s’elaboraven determinats articles de luxe. I constitueixen un precedent de les fàbriques modernes.
LA INSUFICIÈNCIA DELS TRANSPORTS
A l’Antic Règim els mitjans de transport eren molt rudimentaris. Els camins i les carreteres eren el transport més utilitzats malgrat que només els camins reials es conservaven en bon estat.
El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dfsd
  • Dfsd
  • dfsd
  • Dfsd
  • Dfsd
  • dfsd
  • Dfsd
  • dfsd

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS