Didàctica de la geografia a l’escola primària (John Bale)

Páginas: 6 (1287 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2013
Didàctica de la geografia a l’escola primària (John Bale)
En el primer capítol del llibre se’ns explica que a mida que els nens van coneixent diferents llocs en el seu entorn van interioritzant unes imatges selectives d’aquests llocs que els permetran representar aquests espais gràficament. L’evolució del coneixement de l’espai que presenta Bale en el llibre està basada en la psicologiaevolutiva de Piaget i parteix d’un entorn completament egocèntric en els nens de dos anys. A partir dels quatre anys, els nens comencen a localitzar els objectes en relació a d’altres, tot i així, el punt de vista encara és bastant egocèntric. Normalment, fins als set anys, els nens no arriben a desenvolupar una representació topogràfica en dues dimensions. I finalment, als onze anys, ja seran capaços dedibuixar un plànol. És per això, que ja de ben petits (tres anys), els nens poden començar a interpretar plànols senzills, fins i tot, encara que no sàpiguen llegir.
Tenint en compte totes aquestes referències psicològiques, Bale proposa partir de l’estudi de tot allò que és més proper al nen, així doncs, tal com podem observar en el tema quatre (treballat a classe), els temes seleccionats per aun primer cicle de primària estan estretament lligats en l’entorn immediat del nen:
- Identitat personal: família; escola; costums i estils de vida en l’entorn quotidià; identificació personal en relació a un mateix i a l’espai quotidià; història personal; entre d’altres. (Continguts proposats al tema quatre).
Per Bale és fonamental que el nen pugui constatar amb la seva pròpia experimentacióels diferents fenòmens físics, per tant, aquests hauran de ser observables i serà molt important que els nens surtin de l’aula si cal per constatar-los, igual que també es poden presentar supòsits de situacions o problemes que hauran de ser resolts pels nens. També dóna exemples de diferents experiments que es poden dur a terme a l’aula per treballar i conèixer les diferents característiquesclimatològiques així com experiments relacionats amb els material del sòl:
- Els paisatges naturals i humans; els canvis en el temps cronològic (dia-nit) i en el temps atmosfèric a la zona temperada (les estacions de l'any), la continuïtat i el canvi en paisatges coneguts a diferents hores del dia i de l'any; tipus de zones geològiques i climatològiques. (Continguts proposats al tema quatre).
Baletambé proposa la participació de familiars i altres persones que puguin ajudar als nens informant sobre diferent indrets de procedència, o altres residències per tal d’elaborar un mapa que els permeti crear hipòtesis del perquè d’aquests canvis:
- Medi econòmic i social: productors i consumidors; els serveis públics, els mitjans de comunicació i de transport; l'organització social: família, escola iactivitat laboral i professional; l'oci, el lleure i les entitats culturals; costums i estils de vida en l’entorn quotidià; trets diferencials de les societats a través del temps, relacions de la ciutat amb la comarca o el país. (Continguts proposats al tema quatre).
Tots aquests coneixements s’aniran ampliant, i d’aquest entorn més concret i pròxim al nen s’anirà expandint cap a realitats mésllunyanes que sempre suposaran un punt d’interès pel nen (perquè ha sorgit alguna noticia en els mitjans de comunicació, perquè algun nen ha fet algun viatge, etc). Això no vol dir que en el primer cicle de primària s’hagin d’excloure els temes pertanyents a realitats llunyanes o que podrien ser més costosos d’interpretar pel nen, ja què Bale ens presenta el que s’anomena currículum en espiral;aquest, implica que els fonaments de qualsevol matèria puguin ser ensenyats a qualsevol etapa i amb qualsevol metodologia perquè és totalment possible presentar les idees en diferents nivells de complexitat. Segons Bale, el coneixement d’aquestes realitats llunyanes servirà per trencar molts tabús i donar al nen una visió més realista de la que podia tenir, deformada a causa dels tòpics sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de varios capítulos del libro “la didáctica de la geografía en la escuela primaria” de j. bale
  • Didactica de la geografia en la escuela primaria
  • Didáctica de la geografía en la escuela primaria- J.Bale
  • la didáctica de la geografía en la educación primaria
  • La Geografia En Primaria
  • La didactica de la geografia
  • Didactica De La Geografia
  • didactica geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS