diàlegs de plató

Páginas: 5 (1166 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013


L’obra de Plató es caracteritza pels seus diàlegs filosòfics que es poden dividir en quatre fases, i destaquen els següents:
Primera etapa. Etapa Socràtica.
1. Apologia de Sòcrates, escrita entre393 i 389 aC. Discurs de defensa pronunciat per Sòcrates davant del tribunal atenès que el va condemnar a mort.
2. Càrmides, és un diàleg de Plató on Sòcrates dialoga sobre el significat d’unaparaula grega. També diu que acaba d’arribar d’una batalla.
3. Critó, és un diàleg de Plató juntament amb Sòcrates i Critó d’Atenes. Aquesta obra conta de tres parts, les quals narren quan Critó va anar a la cel·la on estava Sòcrates, condemnat a mort per quelcom injust, a buscar-lo per poder escapar. Sòcrates s’hi va negar perquè” la llei és la llei”.
4. Eutífron, els interlocutors del diàlegsón Eutífro i el mateix Sòcrates.  Sòcrates assisteix al tribunal d'Atenes per respondre contra l'acusació criminal de la que se l'acusa: corrupció de la joventut i invenció de noves divinitats. En canvi, Eutifró hi va, no per ser acusat, sinó per acusar a son propi pare, a qui fa responsable de la mort d'un assassí, al qual el seu pare mateix va cometre mort per omissió d'auxili.
5. Alcibíades I,escrita al 350 aC. És un diàleg entre Sòcrates i Alcibíades, però atribuïda a Plató. Sòcrates li declara amor i després parlen de diversos temes, com per exemple, de política.
6. Hípies major, la seva data no és exacta però podria ser el 390 aC. També és conegut com Què és bell?. En aquest diàleg Sòcrates i Hípies tenen una discussió sobre el concepte “bellesa” però no arriben a trobar uinadefinició.
7. Hípies menor, és un diàleg entre Hípies i Sòcrates. Hípies acaba de fer un discurs sobre Homer i justament entra Sòcrates. Quan està allà, al cap d’una estona, fa una pregunta: Qui és millor, Aquil·les o Odisseu? Aquí Sòcrates mostrarà la ignorància que sent cap a Hipies.
8. Ió, sembla ser escrit cap al 401 aC. És un diàleg de Plató. Tracta sobre la poesia i s'interroga mésespecíficament sobre la naturalesa de la font d'on els poetes treuen el seu talent.
9. Lasques, també conegut com: Sobre la valentia, és un diàleg escrit per Plató. Tracta sobre el tema del coratge.
10. Lisis, és un diàleg de Plató. Tracta sobre la natura de l’amistat en la joventut. Sòcrates proposa quatre possibles nocions sobre la veritable natura de l'amistat:
1. Amistat entre gent que és similars,interpretada per Sòcrates com a amistat entre homes bons.
2. Amistat entre gent que és diferent.
3. Amistat entre gent que no és ni bona ni dolenta i la bona gent, en presencia del mal.
4 .Gradualment emergent: Amistat entre aquells qui són similars (oikeioi - no afins) per la natura de les seves ànimes.


En l’Època de transició destaquen:
1. Gòrgies, és un diàleg de Plató corresponententre 388 aC – 385 aC. Tracta sobre la retòrica. Participen Sòcrates, els seus amics Càlicles i Querefont, el retòric Gòrgies de Leontins i el seu deixeble Polos. Consta de tres diàlegs, en els quals Sòcrates s'enfronta successivament amb Gòrgies, Polos, i Càlicles.
2. Menó, és un diàleg de Plató entre els anys 386 aC – 382 aC. El tema principal del diàleg Menó és la virtut. Es plantegenpreguntes i arriben a la conclusió que ve per adjudicació divina.
3. Cràtil, és un diàleg de Plató compòs l’any 360 aC. És una de les primeres obres filosòfiques de l'antiga Grècia en tractar matèries etimològiques i lingüístiques.
4. Menenxen, és un diàleg de Plató. És un diàleg trist que ridiculitza el pronunciat per Pèricles segons Tucidídes.


Època de maduresa o diàlegs crítics. En aquestafase destaquen:
1. El banquet,  és un diàleg de Plató escrit cap al 380 aC que versa sobre l'amor. Aquesta obra, al costat del Fedre (diàleg) va conformar la idea de l’amor platònic.
2. El Fedó, o Quant a l’ànima és un diàleg protagonitzat per Plató. Parla sobre la immortalitat de l’ànima envers les últimes hores de Sòcrates. En aquest diàleg per primer cop Plató dóna a conèixer la teoria de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Plata
  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS