Drames rurals

Páginas: 6 (1281 palabras) Publicado: 17 de enero de 2012
TREBALL CATALÀ; Drames Rurals

1. Quines característiques atribueix Maragall al que ell anomena "escuela
ampurdanesa"?
L’escola ampurdanesa, segons Maragall, es caracteritza per tenir un esperit naturalista, és a dir, que l’autor intenta explicar la realitat de la manera més objectiva possible encara que siguin temes violents, tràgics, desagradables... Un altre característica és elruralisme, la majoria d’històries estaven situades en zones rurals, com per exemple camps, i els autors utilitzaven un llenguatge aspre i espontani, per donar-li més realisme a l’ història i per a que tingues un estil més clar.
2. Resumeix i valora el fragment que acabes de llegir. Quina és la intenció
de Víctor Català en escriure aquest pròleg?
El fragment que acabem de llegir pertany al Prec, onla Víctor Català, en fa una introducció al llibre Drames Rurals.
El Prec, és com una oda a una damisel·la de la ciutat.
L’autora primer ens fa una descripció d’aquesta damisel·la, ens diu que té un “cos esllanguit i rostre pàl·lid, amb uns ulls somiadors”, sembla ser una dona molt fina i amb molta classe, ja que ens la compara amb un lliri, “Oh tu, el lliri d’ombra que un raig de sol d’estiumustigaria” i prové de la ciutat. L’home amb qui es troba per el camp, per contrari, representa l’àmbit rural. Aquest li demana perdó per presentar-se amb aquestes condicions, brut i poc arreglat, però li diu que aquest és el seu àmbit i que és normal que tingui aquest aspecte, per això aquest camperol, incita a la damisel·la a que marxi del camp i que torni a la ciutat, perquè aquest no és elseu ambient. Així li demana que plegui i somií allà on ha estat.
La intenció de la Víctor Català amb aquest Prec, crec que primerament, és situar-nos en el context de la història, un àmbit rural, on és molt comú que apareixien personatges camperols, o que no siguin tan cultes. Per un altre banda, penso que l’autora ens ressalta la figura de l’home al camp i una mica l’idea del masclisme, ja quepensa que la damisel·la no és capaç de viure al camp perquè és una dona de ciutat.
3. Quin és el tema principal del conte?
El tema principal del conte La Vella, és la importància que tenien les persones majors dins la ruralia. La padrina de Cal Manyó al ser paralítica, la família la considerava inservible i com una carrega, era aquest el punt de vista que tenien les persones rurals delsdiscapacitats, una visió força negatiu.
4. Explica les característiques més importants dels personatges.
Els personatges més importants són:
La padrina de Cal Manyó, més coneguda com la vella, és una dona que es va quedar hemiplègica fa 5 anys, ja que va patir una embòlia. Havia estat tota la seva vida treballant al camp, de pagesa, té un esperit de treballadora però ara es sent frustrada,impotent i inservible ja que al estar hemiplègica no pot realitzar cap tasca. A més la família que l’acull la ignora, ja que els hi sembla que és una “càrrega”.
La vella, l’únic que fa és veure la vida passar i esper a que arribi la seva mort. Finalment mor cremada a casa seu sense poder salvar-se.
L’hereu, és una persona molt treballadora que mai parava a casa, li va atorgar les feines de cuidara la vella a la jove, ja que ell no tenia temps per cuidar-la ni paciència.
La jove, era qui s’encarregava de cuidar a la vella, era una noia molt responsable, però va arribar un punt en que se li va fer molt monòton cuidar a la vella, treure-la al porxo, deixar-la mirant la finestra i donar-li la sopa cada dia. Per això, hi ha vegades que ha tingut detalls lletjos amb la vella.

5. Sobre lavella es van amuntegant un conjunt de circumstàncies negatives que acaben amb la seva mort. Enumera-les:
La vella sempre havia estat una càrrega per la família, al estar hemiplègica encara es sentia més inútil, ja que abans de patir aquesta embòlia era una persona molt activa que treballava al camp.
Estava tancada en una habitació, assentada en una cadira, esperant que l’hereu o la jove li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS
  • Drames Rurals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS