Economia i Societat a la Catalunya Industrial

Páginas: 17 (4092 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013

Economia i Societat




Maria Torrent
Yone Varo
Svitlana Shvets
Ingrid Puigdevall



B2B INS Cassà
Desembre de 2012
1.1 ECONOMIA ESPANYOLA DEL SEGLE XIX

PROCÉS DE LA REFORMA AGRÀRIA LIBERAL

Al llarg del segle XVIII Catalunya va patir variestransformacions de la seva agricultura i gràcies a això va ser possible la industrialització. Però Espanya anava molt endarrerida en aquest sentit i per tant, aquest procés no era tan ràpid per a ella.

Els governs liberals dels segle XIX per a formar una nova organització capitalista van promoure una nova concepció jurídica i la consolidació de la propietat privada. Amb aquests canvis van iniciar lareforma agrària liberal, l'objectiu de la qual era alliber la terra de les traves que posava l'Antic Règim sobre la propietat privada i l'economia de mercat (sistema econòmic en què les activitats de l'economia tendeixen a l'obtenció de més beneficis segons els preus de l'oferta i demanda sense gaire intervenció de l'Estat).

Aquesta reforma va ser necessària en aquell moment per millorar laproducció agrària, obligar als pagesos a seguir pagant els drets feudals i per fer interessar-se als nous grups socials en la modernització del sector agrari. Les mesures principals eren l'abolició de les senyories i dels drets juridicsionals, la desvinculació de la propietat i la desamortització de les terres de l'Església i dels béns comunals. Per tant els propietaris de les terres podien fer-lesqualsevol cosa.

I com totes les reformes, aquesta va tenir els seus efectes; moltes persones, sobretot pagesos no estaven d'acord amb el canvis imposats. I alguns van empitjorar les coses.






ESTRUCTURA DE LA PROPIETAT A CATALUYNA

A Catalunya el procés de canvi en el camp agrari va ser diferent que a la resta d'Espanya. La desamortització no va funcionar perquè l'Esglèsia i elsmunicipis no disposaven de moltes propietats. Però als pagesos (menys pobres) se'ls va oferir remedir el cens que pagaven i accedir a la propietat.

Els contractes de conreu a llarg termini, l'abolició dels drets senyorials i dels delmes i la possibilitat de redempció dels censos emfitèutics van permetre que la pagesia a Catalunya vagi en davant i millorar la producció. Gràcies a això l'agriculturacatalana anava evolucionant constantment.


EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA

Durant el segle XIX la població espanyola anava augmentant dia a dia, va arribar a augmentar més del 60%. Això està clarament relacionat amb la millora de l'agricultura; gràcies a la major producció agrícola es va poder alimentar bé la població i augmentar la natalitat. Les causes de tot això van ser la desaparició de malaltiescontagioses, millora de la dieta i l'expansió d'alguns conreus, però el creixement de la població espanyol seguia en els números més baixos d'Europa, ja que encara quedaven molts de problemes per solucionar. A Catalunya en canvi la població es va doblar; la baixada de la mortalitat i millora de la dieta van donar els seus fruits. Per tant, el procés de transició demogràfica va començar aCatalunya durant la segona meitat del segle XIX.
Però l'augment de la població va tenir les seves causes: el procés de la industrialització va obligar a molta gent a moure's cap a les capitals i les costes en busca de feina i també molta gent per la falta de lloc i d'aliment van haver de emigrar a ultramar.




INDUSTRIALITZACIÓ A CATALUNYA

Dins la industrialització d'Espanya, Catalunya erauna excepció ja que anava a un ritme diferent. Fins i tot es podria dir que era el motor de fàbriques de tot el país. La indústria més important en aquell moment era la tèxtil.

L'any 1830 es va introduir la màquina de vapor, que va significar un gran canvi en aquesta indústria. En principi la mecanització va començar la mecanització en la filatura i només després en els teixits, per tant quan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La formació de catalunya. la societat feudal i comtal
  • Economia I Societat (Preguntes)
  • la gènesi de la societat de masses a catalunya
  • Economia De Catalunya
  • Economia Catalunya
  • Economia I Societat (1898-1931)
  • El medi i la societat
  • Biotecnología i societat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS