educació infantil comunitats d'aprenentatgte

Páginas: 14 (3366 palabras) Publicado: 11 de septiembre de 2014

COMUNITATS D’APRENENTATGE

-Intervenció amb famílies i atenció a menors-

QUÈ SÓN LES COMUNITATS D’APRENENTATGE?
Es defineixen com un projecte de transformació social i cultural d’un centre educatiu i del seu entorn per a aconseguir una societat de la informació per a totes les persones, basada en l’aprenentatge dialògic, mitjançant una educació participativade la comunitat, que es concreta en tots els seus espais, inclosa a l’aula.
Un dels elements fonamentals dins les comunitats d’aprenentatges és la participació de tota la comunitat educativa, familiars, professorat, voluntaris, etc.. Les persones treballen en pla d’igualtat amb un objectiu compartit: l’aprenentatge dels nens i nenes per no estar socialment exclosos a la societat de la informació.Es basen en teories i pràctiques reconegudes per la Comunitat Científica Internacional, i són promogudes pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Com a principis en podem diferenciar 7 punts importants:
Diàleg igualitari.
Intel·ligència cultural.
Transformació de les relacions.
Dimensió instrumental.
Crear sentit.
Solidaritat.
Igualtat de diferències.
Objectius deles comunitats d’aprenentatge:
Aconseguir l’èxit de resultats per a tothom.
Millorar la convivència.
Garantir la participació, corresponsabilització i implicació de tota la comunitat.
Impulsar l’excel·lència i equitat.
Potenciar el diàleg igualitari entre tots els agents educatius.
Garantir que el centre estigui obert al territori.
DESENVOLUPAMENT COMUNITARI
La participació de lacomunitat és imprescindible per a dur a terme el projecte. Aconseguir una societat de la informació per a totes les persones implica superar els problemes del fracàs escolar i la conflictivitat que es relacionen íntimament amb la exclusió social, per a construir una educació de qualitat que, com demostren els fets, el sistema educatiu actual no pot oferir. De la mateixa manera que l’educació en lasocietat de la informació no es pot circumscriure només a l’espai que ocupa a l’aula, els i les mestres no poden ser els únics responsables de la formació dels nostres infants. Cal la implicació de tot els agents educatius de la comunitat (família, voluntariat, associacions veïnals, institucions del barri...) per a que aquesta tasca tingui èxit.
La participació de la comunitat en tots els nivell dedecisió del centre escolar suposa una transformació radial de la mentalitat passiva envers l’educació que portava a moltes persones a concebre-la com un servei públic que havien de rebre els ciutadans i ciutadanes. Quan les persones prenen part en el projecte s’identifiquen a elles mateixes com a protagonistes en l’educació dels seus infants, en la gestió del centre, i per extensió, en la millorade la vida comunitària. De fet, d’acord amb el que es deia a la primera part, tots els àmbits en què els infants interaccionen tenen influència que es proposa des de les Comunitats d’Aprenentatge no pretén reduir el seu abast a l’interior del centre escolar sinó que pretén un impacte també sobre l’entorn com a agent educatiu.
L’APRENENTAGE: CENTRALITZAT DINS EL PROJECTE
Es tracta de potenciar almàxim l’aprenentatge, de que l’alumnat participi contínuament en activitats formatives i que s’aprofiti al màxim el temps que s’hi dedica. Això només és factible, novament, amb la participació de la comunitat per a buscar tots els recursos que calguin en cada pas. Per exemple, introduint a l’aula persones voluntàries per a ajudar a aquells infants amb més dificultats o a aquells que presentennecessitats educatives especials.
El criteri que preval no és el de treure a l’alumnat amb dificultats de l’aula per fer classes de reforç, sinó el de buscar tots els recursos que calguin per a compensar aquestes dificultats sense perdre el ritme de la resta de companys i companyes. Així, per exemple, en els casos que l’alumnat immigrant que no domina la llengua autòctona, enlloc de fer classes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • educacio infantil
  • Educaci n Infantil
  • 1r CICLE EDUCACIÓ INFANTIL
  • educació infantil (freinet)
  • Educació infantil
  • Licenciatura en educaci n infantil
  • Unitat De Programació Educació Infantil
  • La Educaci n Art stica en la Educaci n Infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS