El Saber Filosofico

Páginas: 9 (2236 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
QUÈ ÉS LA FILOSOFIA?

En totes les époques els humans hem experimentat la necesssitat de conèixer el món que ens envolta i hem buscat models de vida que ens servissin per orientar la nostra existencia.

La filosofia com a activitat i com a saber

La filosofia és una activitat teòrica, un exercici de recerca intel·lectual que s’orienta a aconseguir una comprensió racional del món i del’ésser humà. Es basa en la facultat de pensar i en la seva pràctica i aspira a comprendre els enigmes del món i descubrir la millor manera de vida per mitjà del pensament, el llenguatge i la lògica.
Es parla de filòsofs quan ens referim a aquells que exerciten les seves ments per a arribar a la saviesa, ja que s’hi senten atrets.
La filosofia és també el resultat d’aquest exerciciintel·lectual, és a dir, un conjunt d’idees amb les quals es pot donar desposta a cert tipus de preguntes fonamentals que ens plantegem, es pot considerar un saber racional però diferent del saber científic.
A diferència de la física, la biología o la psicología, no poseeix un conjunt de veritats i resultats sobre els quals hi hagi acord ni tampoc s’observa un progrés acumulatiu a mesura que els problemas esvan resolent, ja que la filosofia planteja més preguntes de les que resol i, per tant, s’assembla més a una activitat de coneixement que a un conjunt ben establert de sabers.

Característiques de l’activitat filosòfica

La filosofia treballa amb idees i el resultat del seu treball també és alguna idea o algun conjunt d’idees amb les quals es tracta d’explicar o donar raó d’algun fenomen, peraixò diem que estracta d’una activitat teòrica.
Es característic de la filosofia analitzar de manera rigorosa les dades de què desposa i no aceptar cap idea, fet o valor sense sometre’l prèviament a crítica i no acepta idees confuses o sense justificació, també utilitza l’argumentació lògica per donar raó de les posicions que defensa o ataca.
La filosofia s’ocupa de tots els temes essencials iabstractes que preocupen els humans però ho fa desde un punt de vista particular, va a les arrels dels problemes i , en aquest sentit, diem que és una activitat radical. Consisteix en:
- Tractar temes i problemes del més alt grau de generalitat.
- Reflexionar sobre el que ja sabem o creiem saber.
- Qüestionar fins i tot les bases que ens permeten afirmar el més evident.
-Plantejar els fonaments de les ciències, les arts, la religió o la moral.

El mètode de treball filosòfic

La filosofia s’enfronta als problemes seguint un mètode que es podria resumir en aquests passos:
- Analitzar la pregunta o el problema proposat.
- Informar-se’n.
- Reflexionar amb cautela.
- Raonar correctament l’elaboració de despostes o solucions.
- Dialogar.
Elresultat d’aquest procés sera o la desaparició del problema, o un conjunt d’idees que aspira a la màxima racionalitat i a la veritat, una opinió que és fruti del raonament i que es basa en bones raons.
Seguint aquest mètode moles filòsofs han plantat cara als grans enigmes de la naturalesa i del coneixement, i n’han aconseguit resoldre alguns. Quan ho han aconseguit, aquell assumpte ha deixar deser considerat filosofia i s’ha convertit en alguna de les ciències particulars que avui coneixem, d’aquí que es pugui afirmar amb raó que la filosofia ha estat l’origen de totes dels ciències.
Actualment, la reflexió filosòfica no parteix de la ignorancia absoluta sinó que es construeix a partir del millor saber del nostre temps.
Altres problemes es mantenen insolublesi possiblement esmantindran així per sempre més, tret que la intel·ligència humana experimenti un salt qualitatiu sense precedents.

Sentit i utilitat de la filosofia

A la filosofia se li pot atribuir una utilitat teòrica, ja que dóna despostes raonables a les postres preguntes, i també se li pot atribuir una utilitat pràctica perquè la filosofia aspira a orientar les postres vides i en prevé contra l’error i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Saber científico y saber filosofico
  • El Saber Filosófico
  • El saber filosofico
  • Saber filosofico
  • El Saber Filosofico
  • El Saber Filosofico
  • Saber filosofico
  • El saber filosofico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS