El saber teòric

Páginas: 10 (2485 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2013

FILOSOFIA- El Saber Teòric

Introducció
Des que naixem, estem submergits en un procés continu d'aprenentatge en el qual anem adquirint nous coneixements. Durant els primers anys acostuma a ser un procés espontani i inconscient. Més tard, durant l'escolarització i també, en la vida adulta, som conscients del sacrifici necessari per a assolir el saber i les coses que encara desconeixem sobrela realitat. La filosofia ens ajuda a entendre els conceptes de veritat i realitat.

El concepte de coneixement com a saber
L'epistemologia és la branca de la filosofia que s'ocupa d'analitzar en què consisteix el coneixement. L'interès pel coneixement ha estat constant al llarg de la història del pensament. Per entendre millor el coneixement, hem de saber que és un sinònim de saber. Però avegades, coneixement i saber dins el llenguatge quotidià poden tenir sentits lleugerament diferents. Per això compararem el coneixement amb la opinió i la creença.

Opinió: una apreciació subjectiva de la qual no estem segurs ni la podem provar davant dels altres i es basa en els nostres interessos, creences i desitjos.

Creença: quan estem segurs d'una cosa que no podem demostrar.Coneixement: creença de la qual estem segurs i podem demostrar. Hi ha la possibilitat de justificar racionalment alguna cosa. Dos tipus:

Coneixement teòric: Són totes les informacions que descriuen i expliquen el món natural i social que ens envolta. Per als filòsofs, és un saber contemplatiu i desinteressat.

Coneixement pràctic: No és una descripció ni una explicació del món, sinó un saber-hi actuar.Aquests coneixements estan tan relacionats que no poden aparèixer l'un sense l'altre. Nosaltres només estudiarem el coneixement teòric.

El Coneixement teòric
L'adjectiu teòric prové de la paraula grega theorein, que significa “contemplar”. Per això, per Aristòtil, el coneixement teòric era contemplació desinteressada de la natura.
Aquesta contemplació de la natura, s'estén com unaaprehensió de la realitat, en la qual no tan sols descobrim com és, sinó que també entenem per què és d'aquesta manera.
El coneixement teòric és, per tant, descripció, comprensió i predicció.

Descripció: Constatar el que passa, analitzar-ho i assenyalar les característiques.
Comprensió: Determinar les causes del que passa.
Predicció: Anticipar el que passarà.

Així doncs, el coneixementteòric no tan sols descriu com és la realitat, sinó que n'explica les causes i, a més la prediu.

Text p.59 la ciència només ens diu com passen les coses, però no el per què.

Llenguatge i coneixement
El saber teòric no existiria sense el llenguatge, ja que ens permet:
1.adquirir
2.emmagatzemar
3.transmetre
el nostre saber.

Adquisició del coneixement:El llenguatgeparticipa de manera decisiva en la comprensió de la realitat. A +, a través del llenguatge rebem informacions que configuren els nostres coneixements.

Emmagatzematge i transmissió:La humanitat ha inventat mecanismes per emmagatzemar i transmetre la quantitat d'informació que posseeix (llibres, biblioteques,Internet...). És a dir, hem anat acumulant coneixement gràcies al llenguatge.Característiques del llenguatge
El llenguatge permet transmetre fets presents, passats, futurs, reals i imaginaris.
Aristòtil deia que el que ens diferenciava dels animals, era que nosaltres, els humans, podíem arribar a un acord i complir-lo.
Lingüística: el llenguatge és la facultat de comunicar-se mitjançant un sistema de signes.

Llenguatge, pensament i realitat
Quan aprenem una llenguaestrangera, associem les idees o els conceptes que ja tenim amb nous significats. Tanmateix, quan en la infantesa aprenem a parlar, no tan sols hem d'aprendre a reconèixer i pronunciar paraules(significant), sinó que també hem d'associar-hi un concepte o idea(significat).
Per construir un concepte, per exemple, el d'arbre, hem d'abstreure de la realitat el que tenen en comú tots els arbres que hem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el saber teorico
  • Disertación Saber Practico Y Saber Teorico
  • Saber Teórico Y Practico
  • Saber o no saber?
  • saber o no saber
  • ¿Por qué sabemos que sabemos?
  • el que sabe sabe
  • El que sabe sabe

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS