ELS AQUDUCTES

Páginas: 12 (2811 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2015


ELS AQÜEDUCTES:

FUNCIÓ I FUNCIONAMET






ÍNDEX
1. Què és un aqüeducte?
2. El gran invent dels Romans.
3. Com construïen els aqüeductes?
4. Els primers aqüeductes Romans.
5. Aqüeductes romans de la Península Ibèrica.
6. L’aqüeducte de Segòvia.
7. L’aqüeducte de les Ferreres.
8. Les seves llegendes.






1. Què és un aqüeducte?
Un aqüeducte és un sistema o conjunt de sistemes acoblats quepermet transportar aigua en forma de flux continu des d'un lloc fins a un punt de consum distant. El seu nom prové del llatí aquae ductus ("conducció d'aigua").
2. El gran invent dels Romans.
Els aqüeductes van revolucionar la vida dels romans.
En el segle I, Roma es va convertir en única superpotència europea. Però al temps que expandien el seu imperi cap a l’exterior el romans també estavenpendents de l’interior, i van utilitzar els seus coneixements superiors d’enginyeria per millorar les seves condicions de vida. De tots els seus èxits d’enginyeria cap va canviar tant la forma de viure dels romans com l’aigua corrent. Els aqüeductes van revolucionar la vida quotidiana de la gent dels pobles. També van afavorir el creixement d’una nova cultura urbana. Amb el fluix constant d’aiguapodien viure a la capitals fins a 1 milió de persones amb tota comoditat i higiene. L’aigua dels aqüeductes, també, es la que neteja tota la brutícia de la ciutat i manté neta la ciutat, i aquesta es la raó per la que els romans es sentien superiors davant l’enemic, perquè els romans sentien que eren superiors pel simple fet de que eren més nets que els altres.
Cap emperador pot atribuir-se el mèritd’haver sigut el creador de l’idea de l’aqüeducte.
Van ser construïts al llarg dels segles, però va ser l’emperador Claudio (41-54 dC.) qui es podria dir que va tenir major influencia en la creació del subministrament d’aigua a Roma. Mentre Claudio va estar regnant Roma, va ordenar construir dos aqüeductes: Aqua Claudia i Anio Novus, que van incrementar de forma espectacular el fluix d’aigua quearribava a la ciutat.
3. Com construïen els aqüeductes?
Els aqüeductes en teoria no son tan complicats, es a dir que l’aigua va buscant els nivells inferiors i que, per tant, pots conduir l’aigua per un pendent des de qualsevol zona fins un altre. Però en la practica, construir un aqüeducte no és gens fàcil.
Els romans van planificar els seus aqüeductes perquè s’apropessin a la ciutat en un angleo pendent que fos descendent gradualment. La pendent baixava uns quants centímetres cada 100 metres. La inclinació de l’aqüeducte tenia que calcular-se des de grans distàncies.
Per mantenir l’angle precís de la corrent d’aigua a través de les grans muntanyes el enginyers romans van crear uns túnels amb la inclinació exacta. Quan els conductes arribaven a les valls s’elevaven per mitjà de murs depedra. Si era necessari crear-los de més de 2 metres d’alçada, els romans s’estalviaven material de construcció, i conservant la seva resistència, van perfeccionar un concepte arquitectònic de l’antiguitat: l’arc. L’arc va revolucionar l’arquitectura en el mon antic.
Una columna d’arcs de 10 kilòmetres transportava l’aigua creuant les valls en direcció a Roma. Els aqüeductes tenien un sostrecobert, però per suposat, si es pogués treure el sostre, es veuria l’aigua circulant com un riu en direcció a la ciutat. Una vegada l’aigua arribava a la ciutat, els aqüeductes la distribuïen en 3 dipòsits diferents: un destinat a les fonts publiques d’aigua potable, un altre amb destí als banys públics i un tercer reservat per l’Emperador. En el segle I o II, pràcticament totes les cases desponiend’aigua corrent. Això es sorprenent, perquè per exemple, durant tota l’Edat Mitjana no van poder dispondre d’ella.
Am la construcció de l’Aqua Claudia i l’Anio Novus, l’Emperador Claudio havia revitalitzat el sistema de distribució de les aigües de Roma.
4. Els primers aqüeductes Romans.
El primer que van construir, Aqua Apia, era un aqüeducte subterrani de 16 km de longitud.
Aqua Appia
Aqüeducte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Els Perifèrics
  • Els aliments
  • Els ecosistemes
  • Els Impostos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS