EMILI O DE L’EDUCACIÓ JEAN-JACQUES ROUSSEAU

Páginas: 5 (1170 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2013
EMILI O DE L’EDUCACIÓ
JEAN-JACQUES ROUSSEAU

La natura vol que els infants siguin infants abans de ser homes. Si volem subvenir aquest ordre, produirem fruits precoços. La infantesa té unes maneres de veure, de pensar, de sentir, que li són pròpies.
Quan intenteu de persuadir els vostres alumnes del deure de l’obediència, afegiu a aquesta pretesa persuasió, la força i les amenaces. Aixídoncs, seduïts per l’interés o coaccionats per la força, fan veure que la raó els ha convençut. L’obediència els resulta avantatjosa i la rebel·lió perjudicial.
Per imposar-los un deure que no senten, els indisposeu com la vostra tirania i feu que deixin d’estimar-vos, els ensenyeu a tornar-se hipòcrites falsos, mentiders per arreplegar recompenses o esquivar càstigs. Las lleis, obligacions tambépractiques la coacció amb els homes adults.
Heu de fer servir la força amb els infants i la raó amb els homes, aquest és l’ordre natural; el savi no necessita lleis. Tracteu el vostre deixeble segons l’edat que tingui (CREIXEMENT PROGRESSIU). No li maneu mai res, sigui el que sigui, res en absolut, ni tan sols imaginar que preteneu tenir cap autoritat damunt seu. Que sàpiga només que ell és feble ique vós sou fort, que depèn necessariament de vós.
Aquelles coses de què s’ha d’abstenir , no les hi prohibiu; impediu que les faci, sense explicacions, sense raonaments. Concediu amb goig, i refuseu amb repugnància que el vostre refús sigui sempre irrevocable.
És així com el fareu pacient, equilibrat, resignat, pacífic, fins i tot no haurà aconseguit el que volia, és propi de la naturalesahumana de suportar pacientment la necessitat de les coses.
No li heu d’exigir res, l’heu de sotmetre d’antuvi a l’obediència més estricta. Per cada instrucció precoç que es vol gravar al cap dels infants, es planta un vici al fons del seu cor. S’han provat tots els recursos i l’únic que pot reeixir: la llibertat ben regulada.
No doneu al vostre deixeble cap mena de lliçó verbal; només n’ha de rebrede l’experiència; no li apliqueu cap mena de càstig, perquè no sap el que és ser culpable; no l’obligueu mai a demanar perdó, perquè no sap què és ofendre. Les seves accions estan desprovistes de moralitat.
El turment perpetu a què sotmeteu els vostres deixebles els irrita la vivacitat; com més subjectes estan davant vostre, més turbulents són en el moment que s’escapen.
No s’hi troba cap vicidel qual no es pugui dir com i per on ha entrat. L’única passió natural a l’home és l’amor de si mateix, o l’amor propi. Aquest amor és bo i útil.
La mala acció depèn de la intenció de fer mal, i ell no tindrà mai aquesta intenció. Una cosa pot ser dolenta als ulls de l’avarícia i no ser-ho als de las raó (EDUCACIÓ NEGATIVA).Si deixem els infants en plena llibertat perquè actuïn a la seva maneraeixelebrada, cal que n’apartem tot el que podria fer-nos considerar massa onerosa aquesta llibertat i que no deixem al seu abast res que sigui fràgil o valuós.
Gosaria exposar ara la regla més gran, més important, més útil de tota l’educació? No es tracta pas de guanyar temps, sinó de perdre’n. Als 12 anys és en l’època on es germinen els errors i els vicis.
La primera educació ha d’ésser,doncs, purament negativa. Consisteix, no pas a ensenyar la virtut ni la veritat, sinó a preservar el cor del vici i l’esperit de l’error (EDUCACIÓ NEGATIVA).
Si poguéssiu menar el vostre deixeble sa i robust fins a l’edat de 12 anys, a partir de les vostres primeres lliçons els ulls del seu enteniment s’obririen a la raó. Haureu de fer un prodigi d’educació.
Agafeu bé el contracorrent del costum il’encertareu gairebé sempre. Sigueu raonables i no raoneu mai amb el deixeble, i menys per fer-li aprovar allò que li desplau; perquè no tindrà altre resultat que fer-la enutjosa, no us apresseu a fer el bé. Considereu tots els ajornaments com a avantatges.
Cal conèixer bé per saber quin règim moral li convé. Cada esperit té la seva forma pròpia i és necessàriament d’acord amb ella que ha de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jean Jacques Rousseau
  • Jean-Jacques Rousseau
  • Jean Jacques Rousseau
  • Jean-Jacques Rousseau
  • Jean Jacques Rousseau
  • jean jacques Rousseau
  • ENSAYO DE JEAN JACQUES ROUSSEAU
  • Jean Jacques Rousseau

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS